Några har frågat hur vi gör pralinerna - så här gör vi när vi använder silikonformar (finns bla på ICA Maxi, Akademibokhandeln och Lagerhaus) :
- Smält chokladen till skalet och låt svalna lite. Om ni använder vit choklad till skalet så kan man färga chokladen med pulverfärg (inte flytande hushållsfärg), finns bla på Servir. Rör då ner färgen när chokladen är smält.
- Måla ev något mönster i botten på pralinformarna. Jag brukar använda mig av en gaffel eller baksidan på en tändsticka, en tunn pensel funkar också.
- Ställ in formarna i kylen eller frysen ett tag.
- Täck insidan av formen med choklad. Använd en tesked eller pensel.
- Ställ upp-och-ner på bakplåtspapper och ställ in i kylen eller frysen i 5-10 minuter.
- Gör fyllningarna så här eller så här, med kaffe och whiskey, lemon curd eller någon annan fyllning.
- Fyll formarna med fyllningen till 3/4 ungefär, annars blir det svårt att försluta pralinen.
- Ställ in formarna i kylen/frysen en liten stund till (inte upp-och-ner).
- Täck fyllningen med choklad och se till att pralinen är "stängd", dvs ingen fyllning eller hål får synas. Använd gärna en vanlig kniv för att ta bort överflödig choklad och för att få pralinen platt. Garnera ev med strössel.
- Ställ in i frysen ca 15-30 minuter.
- Ta bort fomarna - klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar