Leta i den här bloggen

måndag 2 januari 2012

Praliner och olika pralinfyllningar





Några fick hallonfyllning:

















Några fick mintfyllning:














Några fick kolafyllning:



Resten fick rom- eller dulce de leche-fyllning

Jag använde mig av fyra olika sorters choklad till skal och topp. Två olika sorters mörk choklad (70% och 86%), en mjölkchoklad och en vit choklad.

Rom- och mintfyllningen gjorde jag så här:
1 dl grädde
100 g mörk choklad
några droppar mint- eller romarom

Låt grädden koka upp och droppa i någon droppe arom. Lägg i chokladen och låt smälta under omröring. Låt svalna.

Hallonfyllning:
lite mindre än 1 dl grädde
100 g mörk choklad
ca 2 dl hallon
socker

Mosa hallonen med sockret. Låt rinna av. Låt grädden koka upp, lägg i chokladen och låt smälta under omröring. Rör ner hallonröran. Låt svalna.

Kolafyllning:
1 dl grädde
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Koka grädde, sirap och socker i 8-10 minuter. Ta av värmen och rör ner vaniljsockret. Låt svalna.

Dulce de leche:
Ställ en burk kondenserad mjölk i en stor kastrull och täck med vatten. Låt sjuda i 3 timmar (man måste hälla på nytt vatten då och då). Låt svalna.

4 kommentarer:

  1. Hur mycket socker är det i hallonfyllningen? Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror på hur söt fyllning du vill ha och hur söta bären är. Vi brukar inte söta så mkt, ca 1 msk och om vi använder vit choklad till skalen så hoppar vi över sockret.

      Radera
  2. Måste bara säga att jag ÄLSKAR kolan ni har recept på här! Jag använder den i praliner väldigt ofta. Den är min, och många andras, absoluta favorit. Jag har länkat till denna sida på ett pralinforum på Facebook. :-)

    SvaraRadera
  3. Ser verkligen goda ut! Hur gör du skalet du har ytterst?

    SvaraRadera