Leta i den här bloggen

måndag 2 januari 2012

Kardemummakrans




Deg:
50 g jäst (1 pkt)
2 dl gräddmjölk (1 dl grädde + 1 dl mjölk)
100 g mjukt smör
2 ägg
4 msk socker
1 tsk kardemumma
en nypa salt
7-8 dl mjöl

Fyllning:
200 g mjukt smör
1 msk kardemumma
Ca 2 dl socker

Pensling och garnering:
1 ägg
Pärlsocker

Smula ner jästen.
Häll över den kalla gräddmjölken och rör ut jästen.
Arbeta in smöret klickvis.
Tillsätt ägg, socker, kardemumma, salt och mjöl.
Arbeta degen med maskin i 8 minuter.
Låt jäsa under bakduk i 60 minuter.

Knåda igenom degen och dela den i två delar.
Kavla ut till två plattor (25x50 cm).
Bred på smöret och strö över socker och kardemumma.
Rulla ihop degplattorna från långsidan.

Forma längderna till ringar och lägg dem i smorda forma (24 cm i diameter).
Sätt en stadig muffinsform i mitten så att degen inte jäser ihop.
Klipp flikar i kransen och vik åt olika håll.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Täck med bakduk och låt jäsa i 30 min.

Grädda längst ner i ugnen i 200 grader i 15-20 minuter .
Täck ev över kransarna i slutet (och ha gärna en plåt under ifall det droppar från formarna).


50 g jäst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar