Leta i den här bloggen

lördag 21 april 2012

♫ Vad gör din fru Lovisa? Steker glass ♫ Glass i ugnen!

Anton brukar sjunga ♫ Var bor du lilla råtta ♫ och då sjunger man om att steka glass. Vi har pratat om hur man kan steka glass, går det? Idag gjorde vi en variant - glass i ugnen. Ok, vi stekte inte glassen, men ugnsbakade den iaf :) Om man vill kan man använda en sockerkaka som botten istället för rulltårtsbotten.


Rulltårtsbotten:
3 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
Glass
Bär

Marängtopping:
4 äggvitor
4 msk socker
Klä en långpanna (30 x 40 cm) med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner mjöl och bakpulver.
Häll smeten i långpannan.
Grädda i 250 grader i 5 minuter.
Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper.
Låt svalna.

Dela stora bär och låt frusna bär tina lite.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vänd ner sockret.

Skär rulltårtsbotten till bottnar.
Lägg en bit glass på varje botten.
Lägg en hög med bär på varje glassbit.
Täck med marängsmeten.
Grädda i 250 grader i 3-5 minuter.
Servera genast.
Isabelles kolaglass med jordgubbar
Vaniljglass med blåbär och jordgubbar

Petit-chouxer :)

Idag har jag gjort petit-chouxer! Det är en bakelse som jag länge har tänkt att göra, men jag har alltid trott att de var svåra att göra... Idag blev det i alla fall av - och de var jättelätta att göra! Trots två bråkande barn och en förkyld man så gick det lätt som en plätt :)

Deg:
2 dl vatten
50 g smör
2 dl vetemjöl
3 ägg

Fyllning:
Vispgrädde
Jordgubbar

Dekoration:
mörk choklad


Koka upp vatten och smör.
Vispa i mjölet.
Vispa tills smeten släpper från botten.
Ta avfrån värmen och låt svalna lite.
Vispa i äggen, ett i taget.
Spritsa ut bollar eller avlånga bakelser på bakplåtspapper.
Grädda i 200 grader i 15-20 minuter.
Låt svalna på galler.
Skär ett snitt i bakelsen och fyll med jordgubbar och vispgrädde.
Spritsa över lite smält choklad.

Blåbärsfrossa - bland annat Isabelles blåbärsmuffins

Just nu bakar vi mycket med blåbär, idag blev det muffins med blåbärsfrosting. Frysen är full igen så vi gjorde inte så många men om man vill så går det bra att dubblera receptet.

Vill ni prova något annat som vi har bakat med blåbär så har vi gjort blåbärskakor, Antons blåbärsbilar, blåbärshjärtan, bärkakor med Stevia, Sallys blåbärsmuffins och blåbärsrutor. Christer rekommenderar Blåbärspajen!

 Blåbärsmuffins:
75 g smör
1 ägg
1 dl mjölk
3/4 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Blåbär
Frosting:
fotograf: Isabelle
50 g rumsvarmt smör
125 g philadelphiaost
5 dl florsocker
½ dl blåbär
  1. Smält smöret och blanda i mjölken.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Tillsätt vaniljsocker och mjölkblandningen.
  4. Blanda ner mjöl och bakpulver.
  5. Fyll muffinsformar med smeten.
  6. Fördela blåbär i varje form.
  7. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.
  8. Låt svalna.
  9. Vispa ihop ingredienserna till frostingen.
  10. Spritsa eller klicka ut på muffinsen.

fotograf: Isabelle

Blåbärsrutor med knäckigt täcke

Blåbär är alltid gott och den här kakan har dessutom ett knäckigt täcke ovanpå. Rutorna är goda att äta som de är men det blir såklart ännu godare med glass eller en klick grädde :)

Botten:
125 g smör
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl vaniljyoghurt
3 ägg
1 ½ dl socker
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
3 dl blåbär

Täcke:
75 g smör
1 ½ dl mjöl
1 dl socker
1 msk vaniljsocker





  1. Klä en långpanna (ca 30x40 cm) med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och blanda ner mjölk och yoghurt.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda ner mjölkblandningen.
  5. Blanda ner bakpulver och mjöl.
  6. Häll smeten i långpannan.
  7. Strö över blåbär.
  8. Smält smöret till täcket.
  9. Blanda ner resten av ingredienserna.
  10. Fördela över kakan.
  11. Grädda i 175 grader i ca 35 minuter.
  12. Låt svalna.
  13. Skär i rutor.
  14. Pudra över lite florsocker.

fredag 20 april 2012

Isabellebakelser - glutenfria bakelser

När jag gjorde Helenabakelserna så bestämde jag mig för att experimentera med en glutenfri variant. Resultatet? Isabellebakelserna blev lite spröda så nästa gång tar jag 5 dl havregryn, men goda blev dom!

Skal:
4 -5 dl havregryn
200 g smör
4 tsk vispgrädde

Fyllning:
2 äggvitor
100 g ljus choklad
2 ½ dl kokos
2 dl socker

  1. Kör havregrynen i matberedare ett tag.
  2. Blanda ner smör och grädde.
  3. Arbeta ihop till en smet.
  4. Tryck ut i metallformar.
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  6. Hacka chokladen.
  7. Blanda ihop kokos och socker.
  8. Vänd ner äggvitorna och chokladen.
  9. Fyll formarna.
  10. Grädda i 175 grader i 10-15 minuter.
  11. Låt svalna.


Min variant på Helenabakelser - nöt och mandelfria såklart!

Jag heter ju som bekant Helena och bakelsen med mitt namn innehåller vanligtvis nötter/mandlar. Min mormor gjorde en variant på Helenabakelsen till mitt dop för länge sen, men nötfria såklart. Jag valde att blandat in lite choklad i fyllningen, den kan ju inte heta som jag gör utan att innehålla choklad!

Skal:
4 dl vetemjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
100 g mörk choklad
2 äggvitor
2 ½ dl kokos
2 dl socker

Arbeta ihop mjöl, smör och vatten till en deg i matberedare.
Låt vila i kylskåp i minst 1 h.
Tryck ut degen i små metallformar.
Hacka chokladen.
Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vänd ner kokos och socker i skummet.
Vänd ner chokladen.
Fördela i formarna.

Ta ut smala remsor ur degen och lägg ett kryss på varje kaka.
Grädda i nedre delan av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.
Stjälp upp kakorna medan de fortfarande är ljumma.

Franska våfflor

Vi har två barn som gärna vill åka till Paris (ok, och en mamma). Eftersom det inte är aktuellt att åka dit för tillfället så gjorde vi franska våfflor (Parisvåfflor). Jag har länge tänkt att göra dom och när nu snön kom tillbaka fick det vara nog. Här kommer våra våriga varianter på franska våfflor:

Kaka:
2 ½ dl vetemjöl
100 g smör
3 msk vispgrädde

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 ½ dl florsocker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
(hushållsfärg, kakao och/eller kaffe)

Blanda snabbt ihop degen i en matberedare.
Låt vila i kylen en timme.
Kavla ut på sockrat bakplåtspapper.
Ta ut kakor med mått.
Kavla kakorna lätt med en kruskavel.
Grädda i 175 grader i 5-8 minuter.
Låt svalna.

Blanda ihop smör och florsocker till en smidig smet.
Blanda ner äggula och vaniljsocker.
Smak- eller färgsätt med kakao, kakao+kaffe eller hushållsfärg.
Klicka eller spritsa ut krämen på baksidan av en kaka.
Lägg ihop kakorna två och två.

torsdag 19 april 2012

Lärorika chokladsnittar


Snabba, enkla och goda kakor är aldrig fel! Idag hade jag ett utvecklingssamtal här hemma så när jag kom hem slängde jag ihop dessa kakor. Namnet hjälpte barnen mig med - jag är lärare och kakorna är rika på choklad :)

Chokladsnittar:
125 g smör
1 dl socker
3 dl mjöl
2 msk Valrhonakakao (eller 3 msk vanlig kakao)
2 msk ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

Dekoration:
50 g vit choklad

Blanda ihop i en matberedare.
Forma fyra längder och lägg på bakplåtspapper.
Platta till dem.
Grädda i 175 grader i 10-15 minuter.
Skär i bitar innan kakan svalnat.

Spritsa eller ringla över smält choklad.

Chokladkolasnittar

Dessa chokladiga och lite sega kakor blev en ny favorit för Anton. Även resten av familjen gillade dom men inte lika mycket som lillbagaren, jag fick gömma dom tillslut. Jag använde Valrhonakakao men om man inte är lika galen i choklad som jag (och Anton) så går det lika bra med vanlig kakao:


100 g smör
2 dl mjöl
1 dl rårörsocker
2 ½ msk Valrhonakakao (eller 3 msk vanlig kakao)
2 msk ljus sirap
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver

Blanda allt i en matberedare.
Dela degen i tåv delar och forma till två längder.
Lägg på bakplåtspapper och platta till.
Grädda i 175 grader i 10-15 minuter beroende på hur tjocka längderna är.

tisdag 17 april 2012

Enkla baguetter och småbröd

Baguetter är gott tycker Anton, här är vårat enkla recept på baguetter och småbröd:

50 g jäst
5 dl vatten (37 grader)
2 tsk salt
10-12 dl mjöl

Smula sönder jästen.
Häll på vattnet och rör ut jästen.
Tillsätt saltet och nästan allt mjöl.
Arbeta ihop till en deg (5 min med köksmaskin).
Låt jäsa 20 minuter under bakduk.
Arbeta ner degen igen.
Låt jäsa 20 minuter under bakduk.
Dela degen i två delar.
Den ena delen gör man 10 baguetter av, den andra delar man till kuvertbröd.
Låt jäsa 20 minuter.
Pensla eventuellt med ägg eller vatten och strö över sesamfrön eller solroskärnor.
Grädda baguetterna i 225 grader i 12-15 minuter, kuvertbröden i 8-12 minuter.

Antons överraskningstårta - chokladbollstårta till syrran



Idag ville Anton överraska Isabelle med chokladbollar och en chokladbollstårta :) Så här gjorde vi:


150 g rumsvarmt smör
1½ dl socker
4½ dl havregryn
3 msk kakao
1½ tsk vanilsocker
3 msk kallt kaffe
Mörk choklad
Kokos

  1. Blanda ihop allt förutom den mörka chokladen.
  2. Tryck ihop i en form.
  3. Smält chokladen och häll över.
  4. Strö över kokos.
  5. Låt stelna.
  6. Ät!

Det stora Kaviartestet

Min mamma tyckar att Anton är lik killen på Kalles Kaviar, ett pålägg som Anton gillar väldigt mycket. Idag provade Anton tre olika sorter, alla var lika goda enligt experten :)


söndag 15 april 2012

Bananchokladkakor

Goda enligt barnen och Christer:

1 stor banan
130 g mörk choklad (jag använde Valrhonas 70%)
175 g rumsvarmt smör
2 ½ dl farinsocker
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
3 dl havregryn
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
en nypa salt


  1. Mosa bananen.
  2. Hacka chokladen grovt.
  3. Rör smör, farinsocker, socker och vaniljsocker smidigt.
  4. Tillsätt bananen.
  5. Rör ner ägget.
  6. Blanda ner havregryn, mjöl, bakpulver och salt.
  7. Vänd ner chokladen.
  8. Klicka ut på bakplåtspapper (inte så nära varandra, de flyter ut).
  9. Grädda i 200 grader i 5-10 minuter beroende på storleken.

Kolagömmor

Idag gjorde vi några varianter på kolagömmor till dansgruppen:


Kakor:
100 g smör
2 ½ dl mjöl
1 dl socker
1 msk sirap
½ tsk kanel - eller 1 msk kakao
1 tsk bikarbonat



Fyllning:
Dulce de leche (kondensedad mjölk som fått sjuda under vatten i två - tre timmar)

Topping:
Mjölkchoklad
70% choklad
After eight
Blanda ihop alla ingredienserna till kakan, gärna i en matberedare.
Forma små bollar av degen och lägg i små kakformar.
Gör en djup grop i varje kaka.
Grädda i 200 grader i 5-8 minuter (beroende på storleken).
Låt kakorna svalna.
Fyll de kakorna med kola.
Täck med smält choklad eller after eight.





Baka till Telia

Vi gjorde blåbärspaj och Dumlerutor till makens jobb idag. Blåbärspajen är krämig och full av blåbär, dumlerutorna är en av Christers favoriter.


Dumlerutor:
75 g smör
3/4 dl mjölk
1 ägg
1 ½ dl socker
½ msk kakao
1 ½ tsk vaniljsocker
2 1/4 dl mjöl
1½ tsk bakpulver
15 dumlekolor

Topping:
3 ½ dl florsocker
60 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
2 msk creme fraiche
1 dl kokos


Kakan:
Klä en liten långpanna med bakplåtspapper.
Dela kolorna på mitten.
Smält smöret och blanda i mjölken.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i kakao, vaniljsocker, mjöl och bakpulver växelvis med smörblandningen.
Häll smeten i långpannan.
Fördela godiset på smeten.
Grädda i 225 grader i ca 15 minuter i nedre delen av ugnen.
Låt svalna.

Topping:
Blanda florsocker och smör i en matberedare.
Tillsätt vaniljsocker och creme fraiche.
Blanda till en smidig smet.
Bred smeten över kakan.
Strö över kokos och tryck till lätt.
Dela kakan i bitar.


Blåbärspaj:
100 g smör


Fyllning:
4 dl blåbär
2 dl creme fraiche
1 ägg

¾ dl socker
2 tsk vaniljsocker

Kör smör och socker i matberedaren.
Tillsätt ägget.
Tillsätt mjöl, havregryn och bakpulver.
Tryck ut i en smörad rund form.
Sprid ut 2 dl blåbär i botten.
Blanda ihop ägget med creme fraiche, socker och vaniljsocker.
Häll smeten över bären.
Sprid ut 2 dl blåbär.
Grädda i 200 grader i 25-35 minuter beroende på storleken på formen.

¾ dl socker
1 ägg
2 dl mjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver