Leta i den här bloggen

måndag 1 oktober 2012

Klassisk drömtårta - god och glutenfri :)

I veckan såg vi Hela Sverige bakar och bland annat så gjorde de Drömtårta, en chokladrulltårta gjord på potatismjöl istället för vetemjöl, fylld med smörkräm. Receptet hittade jag här. Min farmor brukar göra en variant på den här och hennes smakar alltid mycket choklad - något som jag gillar. Jag använder Valrhonas kakao i stället för vanlig (ögonkakao eller liknande) och det både smakar mer/godare och bakverken får en mörkare färg. Om man inte har den typen av kakao så kan man öka mängden vanlig kakao till 3 msk. Rulltårtan var enkel att göra, försvinnande god samt glutenfri = perfekt! :) Den här fick dock vara i ugnen liite för länge, nästa gång ska jag passa den noggrannare.
Botten:
3 ägg
1½ dl socker
3/4 dl potatismjöl
2 msk Valrhonakakao (eller 3 msk vanlig kakao)
1 tsk bakpulver

Smörkräm:
100 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Börja med botten.
Sätt ugnen på 250 grader.
Klä en långpanna (30 x 40 cm) med bakplåtspapper.
Vispa ägg och socker pösigt (vispa länge).
Blanda ihop potatismjöl, kakao och bakpulver.
Sikta ner i äggsmeten och vänd försiktigt ihop smeten.
Häll upp i långpannan och bred ut med en slickepott.
Grädda i ca 5 minuter (men håll koll, den kan behöva mer eller mindre tid)
Stjälp upp kakan på sockrat bakplåtspapper.
Dra bort bakplåtspappret som kakan gräddats på - innan kakan svalnat!
Låt svalna (den får inte bli helt kall).

Kör smör och florsocker smidigt i matberedare (eller vispa).
Tillsätt vaniljsocker och äggulan.
Bred fyllningen på kakan och rulla ihop, ta gärna pappret till hjälp.
Ställ rulltårtan kallt ett tag innan den skärs upp i centimetertjocka bitar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar