Leta i den här bloggen

lördag 12 maj 2012

Antons biltårta

I morgon fyller vår solstråle Anton 3 år! Han ville gärna ha en biltårta så jag tänkte att jag skulle prova. Blixten är en av hans favoriter så det fick bli en av hans mindre kända kusiner :)

Sockermassan som jag köpte den här gången var jättelätt att jobba med - tur det för jag är ingen fena på att forma sockermassa :) Både formen och sockermassan köpte vi hos Servir. Jag fyllde tårtan med grädde + lemon curd samt marshmallowsfluff + hallon.


Botten (pound cake):
230 g rumsvarmt smör
225 g rumsvarm cream cheese
5 ½ dl mjöl
4,8 dl socker
1 tsk vaniljsocker
6 stora ägg

Smör och kokos till formen

Smörj bilformen och bröa den med kokos.
Vispa smör och cream cheese luftigt.
Sikta ner mjölet.
Rör försiktigt ner socker och vaniljsocker.
Vispa i äggen, ett i taget.
Rör om ordentligt.
Häll i formen och grädda i 180 grader i 50-60 minuter.
Lägg ett bakplåtspapper ovanpå kakan om den vill på att brännas.
Låt svalna.

Marshmallowfluff:
4 ½ dl vispgrädde
100 g marshmallows

Låt smälta på svag värme (i en kastrull).
Låt stå i kylen under natten (eller ställ in den i frysen ca 1 h för att sedan flytta den till kylen ett tag - den måste vara kall innan man vispar den).
Vispa.

Smörkräm (Buddy's smörkräm):
330 g rumsvarmt smör
3 tsk vaniljsocker
450 g florsocker
3 msk vispgrädde

Rör smör och vaniljsocker smidigt (gärna i matberedare).
Tillsätt florsockret, lite i taget.
Vispa ner grädden.

Dela kakan i tre delar.
Spritsa smörkräm som en kant runt kakans nedre del.
Vispa grädde och lägg på.
Spritsa över lemon curd.
Lägg på nästa tårtbotten.
Spritsa en kant runt om.
Spritsa på marshmallowsfluff.
Strö över hallon.
Lägg på tårtlocket.

Spritsa på smörkräm över hela tårtan.
"Spackla" tårtan.
Ställ in i kylen (sockermassan fastnar inte om smörkrämen är varm).

Kavla ut sockermassan (om det behövs - använd maizena för att förhindra att massan fastnar i underlaget/kaveln/händerna).
Placera över kakan och forma/skär till så den passar.
Dekorera med silverpulver (fösnterrutor), mörk choklad (dörrkarmar odyl), lakritsströssel (däck och vägen) och smarties (lyktor och ögon).




fredag 11 maj 2012

Drömmar


En av Antons favoriter är drömmar. Tricket för att få dem extra spröda är att grädda med ugnsluckan på glänt när kakorna har börjat spricka.


225 g smör
3 dl socker
4 ½ dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt

  • Smält 125 g smör i en stekpanna och bryn lätt. Låt svalna.
  • Rör ihop 100 g smör med socker.
  • Blanda ner det smälta smöret.
  • Blanda ihop mjöl, vaniljsocker och hjorthornssalt.
  • Blanda ihop allt.
  • Forma till bollar (stora som en 5-krona) och lägg på bakplåtspapper.
  • Grädda i 150 grader i 12-15 minuter.

Italienska bilar


Nu har vi hittat en ny pralinfavorit: romerska bågar + lemoncurd = underbart gott!



Racerbilar

Anton fyller 3 år på söndag så vi tillverkar en del bilpralinerför tillfället :) De här är gjorda på vit Valrhonachoklad och fylld med dulche de leche (mjuk kola, en burk kondenserad mjölk som fått koka i ca 2 ½ h). Jättegoda enligt bilexperten.

tisdag 8 maj 2012

Lättbakade citronkakor

Igår hittade jag ett gammalt recept på enkla (glutenfria) kakor med lemon curd:

175 g smör
1 dl socker
1 ägg
3 ½ dl potatismjöl
Lemon curd

Kör smör och socker smidigt i matberedare.
Blanda ner ägget.
Tillsätt potatismjölet.
Spritsa ut på bakplåtspapper eller klicka ner i minimuffinsformar.
Gör en grop i mitten av kakorna.
Spritsa/klicka på lemon curd.
Grädda i 175 grader i 5-10 minuter.

söndag 6 maj 2012

Hallonbrownies

Jag hittade ett recept på hallonbrownies i min recepthög som såg ut att passa ihop med frostingen som blev över idag (från Red Velvet minimuffins). Helt rätt, tyckte maken och vips så var "några" bitar borta (man behöver inte göra frostingen - de är goda även utan den).

175 g rumsvarmt smör
3 ½ dl socker
½ dl sirap
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 ½ dl vetemjöl
1 dl kakao
en nypa salt
2 dl hallon


  • Klä en liten långpanna med bakplåtspapper.
  • Rör ihop smör, socker, sirap och vaniljsocker.
  • Rör ner äggen.
  • Blanda ihop mjöl, kakao och salt.
  • Blanda ner i smeten.
  • Fördela smeten i formen och grädda i 175 grader i 10 minuter.
  • Ta ut formen ur ugnen och strö över hallon.
  • Grädda i 20 minuter till.
  • Låt kallna och skär i rutor.
  • Servera som dom är eller med cream cheese frosting.

Glutenfria Red Velvet - minimuffins

Idag provade jag att göra en glutenfri variant på Red velvetkaka, men i form av minimuffins. Grundreceptet hittade jag hos Sockerrus, men jag bytte ut mjölet mot potatismjöl och kokosnötsmjöl så att det blev glutenfritt. Jag använde Cake Boss cream cheese frosting som topping - det funkade jättebra :)

¾ dl mjölk
1/3 msk vinäger
40 g rumsvarmt smör
1 ½ dl socker
1 ägg
22 ml röd hushållsfärg
¼ tsk vaniljpulver
¾ msk kakao
1 ½ dl potatismjöl
2 ½ msk kokosnötsmjöl
en nypa salt
1/3 tsk vinäger
1/3 tsk bikarbonat

Blanda mjölken och 1/3 msk vinäger i ett glas, låt stå i ca 10 minuter.
Vispa smör och ägg pösigt.
Blanda färg, vaniljpulver och kakao i en skål.
Blanda ner i äggsmeten.
Blanda ner mjölkblandningen.
Blanda potatismjöl, kokosnötsmjöl och salt, blanda ner i smeten.
Blanda ihop vinäger och bikarbonat i en liten skål/mugg.
Blanda ner i smeten.
Häll upp i små muffinsformar.
Grädda i 175 grader i ca 7-10 minuter.


Buddy´s cream cheese frosting:
120 g rumsvarmt smör
450 g Philadelphiaost
6 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver

Rör smör och färskost smidigt.
Tillsätt florsocker blandat med vaniljpulver.
Spritsa på mitten av varje muffins.


Red velvet - minimuffins med cream cheese frosting



Red velvet är en kaktyp som jag länge har tänkt att göra, men eftersom vårt lager av hushållsfärg brukar gå åt till annat så har det dröjt ett tag :) Idag gjorde jag två minimuffinsvarianter, en vanlig och en glutenfri. Originalreceptet kommer från Sockerrus. Kakorna ser härligt röda ut och tillsammans med Buddy´s (från Cake Boss - ett underbart program) cream cheese frosting så smakade de underbart gott.

¾ dl mjölk
1/3 msk vinäger
40 g rumsvarmt smör
1 ½ dl socker
1 ägg
22 ml röd hushållsfärg
¼ tsk vaniljpulver
¾ msk kakao
1 ¾ dl mjöl
en nypa salt
1/3 tsk vinäger
1/3 tsk bikarbonat


Blanda mjölken och 1/3 msk vinäger i ett glas, låt stå i ca 10 minuter.
Vispa smör och ägg pösigt.
Blanda färg, vaniljpulver och kakao i en skål.
Blanda ner i äggsmeten.
Blanda ner mjölkblandningen.
Blanda mjöl och salt, blanda ner i smeten.
Blanda ihop vinäger och bikarbonat i en liten skål/mugg.
Blanda ner i smeten.
Klicka smeten i små muffinsformar.
Grädda i 175 grader i ca 7-10 minuter.


Buddy´s cream cheese frosting:
120 g rumsvarmt smör
450 g Philadelphiaost
6 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver

Rör smör och färskost smidigt.
Tillsätt florsocker blandat med vaniljpulver.
Spritsa på mitten av varje muffins.