Leta i den här bloggen

måndag 22 april 2013

Kladdkaka utan mjöl och tillsatt socker

Christer fyllde 35 år förra helgen och då bjöd vi på den här kakan. Glutenfri och utan tillsatt socker - och jättegod om man gillar choklad! Låt gärna kakan stå i kylen över natten, den blir bara godare då :)

Kakan gjorde jag i en hjärtform som är 19 cm lång och 20 cm som bredast. Om jag hade valt en rund form (22-23 cm i diameter) så hade jag dubblerat receptet och gräddningstiden.

½ dl starkt kaffe
125 g 70% choklad
125 g smör
lite vaniljpulver (ca 1/4 tsk)
2 ägg

Smör och kakao att smöra/bröa formen med
  1. Smöra formen. Fördela kakao i formen så att insidan blir täckt av kakao.
  2. Häll kaffet i en kastrull (som står på en platta på svag värme).
  3. Rör ner chokladen (det kan ta ett tag).
  4. Klicka ner smöret, rör under tiden så att allt blandas ordentligt.
  5. Rör ner vaniljpulvret och ta av från plattan.
  6. Vispa upp äggen lite lätt. Häll i lite i taget under omröring.
  7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 25 minuter.
  8. Låt stå och kallna, gärna några timmar eller över natten.
  9. Servera med grädde, glass och/eller bär