Leta i den här bloggen

tisdag 7 februari 2012

Blåbärskakor

Det blev en del nya kaksorter med bär idag, här kommer den sista som vi gjorde:


200 g smör
1 ½ dl socker
3 ½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 dl blåbär

Kör smör och socker poröst i matberedare.
Tillsätt mjöl och bakpulver.
Blanda försiktigt ner blåbär och forma till bollar.
Placera på bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader i 5-10 minuter beroende på storleken på kakorna.

Antons blåbärsbilar och blåbärstraktorer

Anton ville så klart baka bilar och traktorer idag tillsammans med blåbär. Så här gjorde vi:


100 g smör
3/4 dl socker
1 3/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl blåbär (+ 1 dl att äta under tiden som man bakar)

Rör ihop smör och socker i matberedare.
Blanda ner mjöl, bakpulver och blåbär.
Klicka ut på bakplåtspapper och smeta ut tunt.
Grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter (beroende på hur tjock degen är).
Ta ut traktorer och bilar.
Ät.

Isabelles choklad- och jordgubbstårta

Isabelle hittade på en egen kaka i dag - Isabelles choklad- och jordgubbstårta:


3 ägg
100 g smör
1 ½ dl socker
3 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
2 dl mjöl
100 g vit choklad
90 g ljus choklad
4 dl jordgubbar

Smält smöret och vispa tillsammans med äggen.
Vispa ner sockret.
Rör ner bakpulver, vaniljpulver och mjöl.
Hacka chokladen och jordgubbarna.
Rör ner i smeten.
Häll upp i en smord och bröad form.
Grädda i 175 grader i 40 minuter,
Servera med marsmallows.




Blåbärspaj med creme fraiche

Isabelle ville vara hemma idag med mig och Anton - mysigt tyckte vi! Såg det här receptet hos Hovkonditorn. Vi hade ingen gräddfil hemma så vi använde creme fraiche istället. Så här gjorde vi:


Skal:
100 g smör
3/4 dl socker
1 ägg
2 dl mjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver

Fyllning:
4 dl blåbär
2 dl creme fraiche
1 ägg
3/4 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Kör smör och socker i matberedaren.
Tillsätt ägget.
Tillsätt resten av ingredienserna.

Tryck ut i en smörad rund form.
Sprid ut 2 dl blåbär i botten.
Blanda ihop ägget med creme fraiche, socker och vaniljsocker.
Häll smeten över bären.
Sprid ut 2 dl blåbär.
Grädda i 200 grader i 25-35 minuter beroende på storleken på formen.

söndag 5 februari 2012

Hårdbröd utan mjöl


Har länge tänkt att göra eget hårdbröd och igår hittade jag ett recept i gömmorna som jag tyckte såg intressant ut. I orginalreceptet står det dock att det ska vara 1 dl rapsolja men det missade jag... Gott blev det i alla fall och var superenkelt att göra så jag kommer att fortsätta att göra brödet så här:

100 g kruskakli
1 ½ dl linfrö
1 dl sesamfrö
1 dl solroskärnor
3 tsk fiberhusk
1 ägg
4 dl vatten
½ tsk salt

Blanda alla ingredienser i en skål.
Låt svälla i 10 minuter.
Klicka ut blandningen på ett bakplåtspapper och tryck/stryck ut smeten tunt.
Grädda i 150 grader i 60-75 minuter.
Skär i bitar.