Leta i den här bloggen

måndag 10 juni 2013

Sjörövarcheesecake

När Anton fyllde 4 år så ville han ha ett sjörövarkalas - och då måste man ju ha en sjörövartårta. Den här är en variant på vår vanliga frusna cheesecake, men med smak av citron och blåbär. 

Vi gjorde också en marängtårta med lemoncurd - det receptet hittar ni HÄR


Sjörövarcheesecake

3 dl vispgrädde
3 äggulor
1-2 dl socker (beroende på hur söt man vill ha den, vi brukar använda 1 dl)
85 g philadelphaost
3 äggvitor
Skal från 1 citron
1-2 msk citronsaft

Blåbär
Havregryn

3 skålar att vispa i, gärna en i rostfritt stål att vispa äggvitorna i.

Skål 1:
Vispa äggvitorna till hårt skum.

Skål 2:
Vispa grädden hårt.

Skål 3:
Vispa äggulor och socker pösigt.
Rör ner färskosten.
Blanda ner citronskal och citronsaft.

Blanda försiktigt allt i en skål.
Häll smeten i en form (som tål att frysas).
Ställ in i frysen i några timmar.
Dekorera med blåbär och havregryn.
Ta fram en stund innan serveringen.

Marängtårta med lemon curd

Den här tårtan är en klar favorit. Lätt att göra och mycket god.


Marängbotten:
4 äggvitor
3 dl socker
3 dl rispuffar

Lemon curd:
4 äggulor
1 dl socker
½ dl mellangrädde
½ dl mjölk
1 msk majsstärkelse
100 g smör 
Finrivet skal av 1 citron
1-2 msk citronsaft (från citronen du rev skalen av)

Garnering:
Grädde

Marängbotten:
Sätt ugnen på 125 grader.
Klä en långpanna med bakplåtspapper ( den jag använder har måtten 39 x 26 cm).
Vispa äggvitorna hårt.
Blanda ner sockret lite i taget under omröring.
Blanda ner rispuffarna.
Bred ut smeten i formen och grädda i ca 50-60 minuter. Stäng sedan av värmen och låt kakan stå kvar i 15 minuter.
Stjälp upp kakan medan den fortfarande är varm. Dela den i två delar.
Låt svalna.

Lemon curd:
Rör ihop äggulor, socker, grädde och majsstärkelse i en kastrull.
Sjud tills krämen börjar tjockna.
Dra av kastrullen från värmen och klicka ner smöret (rör hela tiden).
Rör ner citronskal och citronsaft.
Ställ krämen kallt.

Vispa grädden löst.
Bred den kalla krämen på en av marängbottnarna.
Lägg den andra över.
Fördela grädden på tårtan.