Leta i den här bloggen

lördag 31 mars 2012

Mariannekaka

Det blev en Mariannekaka också... enkel att göra och uppskattad av mina provsmakare :)



150 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljpulver
½ dl mjölk
3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
Mariannegodis

Smörj och bröa en sockerkaksform (eller någon annan form).
Dela några Mariannegodisar.
Rör ihop smör och socker i matberedare.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Tillsätt vaniljpulver och mjölk.
Blanda i mjöl och bakpulver.
Häll upp i formen.
Strö över godiset.
Grädda i 175 grader i 35-45 minuter beroende på formen.
Servera som den är eller med grädde + krossade Mariannegodisar.

tisdag 27 mars 2012

Glutenfri chokladtårta med kokos och blockchoklad

Jag har fått en hel hög med gamla recept från min mormor, det här receptet kommer från 1985. Mina två testsmakare tyckte den var mycket god:

Kaka
50 g smör
125 g mörk blockchoklad
3 ägg
1½ dl socker
3 msk potatismjöl
½ tsk bakpulver
1½ dl kokos
+ smör och kokos till formen

Garnering
Grädde
Kokos

Smörj en rund form med smör och strö över kokos.
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Bryt chokladen i bitar och rör ner i smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda potatismjöl, bakpulver och kokos.
Blanda ihop allt.
Häll smeten i formen.
Grädda i 200 grader i 15-30 minuter beroende på formen (kakan ska vara lite kladdig).
Stjälp upp kakan och låt svalna.

Vispa grädde och klicka på kakan.
Strö över kokos.

måndag 26 mars 2012

Godiskaka med Rice krispies

Det här receptet hittade vi hos Junior Masterchef. Vi gjorde en mindre sats eftersom vi inte hade så mycker marshmallows som det skulle vara, dessutom blev det Multi Grain Rice Krispies i stället för vanliga - det riktiga receptet hittar du HÄR. Enkelt, gott och roligt - precis som det ska vara :)



50 g marshmallows
10 g smör
3 dl Multi Grain Rice Krispies
Smarties eller andra små chokladlinser

Klä en brödform med bakplåtspapper.
Strö chokladgodiset på botten.
Smält smöret i en kastrull.
Häll i marshmallows och rör om tills allt är smält.
Rör ner rice krispies.
Tryck ner smeten över chokladgodiset med hjälp av en slickepott eller bakplåtspapper.
Låt stelna i frysen ett tag.
Skär i rutor och servera.

söndag 25 mars 2012

Mjölfria våfflor blev mjölfria plättar

Idag är det våffeldagen och jag hade tänkt göra våfflor utan mjöl. Det fick bli mjölfria plättar i stället eftersom sladden till våffeljärnet har gått sönder. Plättarna blev i alla fall goda :)

1 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
2 msk fiberhusk
50 g smör
4 ägg
Salt

Smält smöret.
Blanda allt i en skål.
Låt svälla 10-15 minuter.
Grädda.