Leta i den här bloggen

onsdag 12 december 2012

Polkapraliner


Igår gjorde jag polkapraliner till mina elever i kören - vi har nämligen Öppet Hus på skolan ikväll. Originalet kommer från Hemmets journal, men jag har gjort om det lite.

Ca 26 praliner
 
Skal:
Ca 250-300g ljus choklad

Fyllning:
2 msk vispgrädde
100 g vit choklad
10 st polkagrisar

Börja med fyllningen:
Krossa polkagrisarna (jag la godiset i dubbla plastpåsar och drämde till med en kavel). Värm grädden över vattenbad (använd gärna en rostfri skål). Bryt den vita chokladen i bitar och rör ner. Rör ner godiskrosset.
Låt svalna 10-15 minuter.

Smält chokladen till skalen. Täck pralinformarnas insidor med choklad, använd en sked eller en pensel. Låt stelna i frysen ca 5-10 minuter (upp-och-ner om man använder formar som inte sitter ihop).

Fyll skalen med fyllningen. Täck med choklad. Låt stelna i frysen innan man tar ur pralinerna från formarna (ca 15-30 minuter).


Utrota polio!


Vår familj har som tradition att ge bort varsin sak från UNICEFs GÅVOSHOP varje jul, inte till folk som vi känner utan till barn världen över som behöver det bäst. Det kan vara vätskeersättning, skolmaterial, vaccin eller ett myggnät - barnen väljer själva vad de vill ge (vi vuxna med såklart). Vi vill visa våra barn att vi måste hjälpas åt här i världen - därför väljer jag att publicera detta inlägg från Unicef:
En bloggpost för att utrota polio
Världsdel efter världsdel blir poliofri och möjligheten att helt radera den dödliga sjukdomen från jordens yta är inom räckhåll. Det är ingen lätt uppgift men det går. Och du kan hjälpa till.

Mayen är en månad gammal och ligger i sin mammas famn där han får en dos poliovaccin. Foto: © UNICEF/Brian Sokol
Förra året upptäcktes endast 650 fall av polio i världen. Det är inte många men bara några få fall gör att sjukdomen sprids och skördar barns liv. För att helt utrota polio krävs att man vaccinerar varenda unge i varje by. Det gör UNICEF. Genom världens största hälsokampanj ser de till att miljontals barn världen över får vaccin och skyddas mot sjukdomen. Köp vaccin och hjälp till att utrota polio!
För att barn ska få ett fullgott skydd behövs tre doser vaccin. I UNICEFs gåvoshop kostar 60 doser 72 kronor. Det räcker för alltså för att rädda livet på 20 barn.
ps. Har du också en blogg och vill göra något viktigt i jul? Hämta bloggmaterial här! Tillsammans räddar vi barns liv.