Leta i den här bloggen

torsdag 6 december 2012

Glutenfria kanelbrownies - brownies utan mjöl

Brownies utan mjöl, går det - jovisst! De blir lite kletigare men förvara dom i frysen så funkar det bra. Isa tycker att de blev jättegoda!

200 g smör
200 g blockchoklad
4 ägg
3 dl socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 tsk malen kanel
Ev. florsocker
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en liten långpanna 20*30 cm med bakplåtspapper.
  3. Smält smöret i en kastrull, bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret på svag värme.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  5. Blanda bakpulver, vaniljsocker och kanel och rör ner i äggsmeten.
  6. Tillsätt chokladsmeten.
  7. Häll smeten i långpannan.
  8. Grädda i 175 grader i 20 minuter.
  9. Lägg på ett bakplåtspapper ovanpå och fortsätt grädda den i 10 min till (den ska vara lite lös).
  10. Låt kakan svalna. Skär kakan i rutor.
  11. Pudra ev. florsocker över.




tisdag 4 december 2012

Glutenfritt pepparkakshus

Eftersom vi inte har gjort något glutenfritt pepparkakshus tidigare så provade vi att göra två olika degar, den ena med finax mjölmix och den andra efter Fullkorns Fias recept. Den med finax mjölmix blev jättemjuk och husens väggar blev ostabila - men den andra degen fungerade jättebra! Vi mina morföräldrar till hjälp när husen skulle dekoreras :)


Börja med degen, den gjorde vi så här.
Vi gjorde olika husmallar i papper, kavlade ut degen och skar ut väggar och tak.
Grädda i 225 grader i 5-10 minuter. Låt svalna.
Smält socker i en stekpanna - när det är brunt fungerar det som lim. Doppa husgavlarna i sockerlimmet och bygg ihop huset (OBS! passa fingrarna).
Dekorera med kristyr och godis (vi använde BRIO och Kung Markattas chokladkonfetti).


Isa fixar lampor ovanför dörren
Anton dekorerar taket
Isas coola tak


Kristyr

4 dl florsocker
1 äggvita
1 krm ättiksprit

Vispa ihop med elvisp i några minuter. Klar att användas!

Glutenfria pepparkakor

För ett tag sedan hittade jag ett recept på pepparkakor hos Fullkorns Fia som såg intressant ut. Man gör sin egen mjölmix vilket tilltalar mig - och bra blev det! Vi provade även att göra pepparkakor med finax mjölmix, men den var svår att arbeta med, kletig och pepparkakorna blev mjuka. Med det här receptet så var det lätt för barnen att kavla och ta ut figurer - och de blev så där hårda som vi vill ha dom. Det enda som inte Isa gillade var kryddningen så vi gjorde en till sats med en påse pepparkakskryddor istället.

100 g smör
200 g ljus sirap
2 dl socker
2 dl mjölk
6 dl havremjöl
3 dl rismjöl
2 dl bovetemjöl
1 dl majsmjöl
1 dl majsstärkelse
1 msk fiberhusk
1 påse pepparkakskryddor (18 g)
2 tsk bikarbonat

(ev majsmjöl till utbakningen)

Blanda smör, sirap och socker i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret har smält.
Häll den varma blandningen och mjölken i en matberedare (eller bunke).
Blanda alla torrvaror och häll ner i matberedaren.
Arbeta ihop till en (kletig) deg.
Häll över degen/smeten i en bunke och ställ in i kylen, gärna över natten.

Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen (jag kavlar ut den mellan två bakplåtspapper - eller i en plastpåse).
Ta ut figurer med mått.
Grädda i 3-7 minuter beroende på storleken på kakorna.

Pepparkaksmuffins - naturligt glutenfria

Vi brukar oftast hitta på recept med saker som de flesta har i skafferiet (dvs inga mjölmixer). Igår blev det pepparkaksmuffins - jättegoda!

ca 10 vanliga muffins eller 20 minimuffins:

100 g smör
1 dl socker
1 ägg
2 msk pepparkakskryddor
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 dl potatismjöl


  1. Smält smöret.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda ner smör, pepparkakskrydda och vaniljsocker.
  4. Blanda bakpulver och potatismjöl och rör ner i smeten.
  5. Klicka ut i muffinsformar.
  6. Grädda i 175 grader i 7-10 minuter.



måndag 3 december 2012

Saffransmuffins med vit choklad - naturligt glutenfria


10 st vanliga eller 20 st minimuffins:

100 g smör
50 g vit choklad
1 dl socker
1 ägg
1 påse saffran
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 dl potatismjöl

  1. Smält smöret.
  2. Hacka chokladen.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda ner smör, saffran och vaniljsocker.
  5. Blanda bakpulver och potatismjöl och rör ner i smeten.
  6. Klicka ut i muffinsformar och strö över chokladen.
  7. Grädda i 175 grader i 7-10 minuter.