Igår fyllde vår prinsessa 7 år! Oj så fort det har gått. Hon hade önskat sig en krontårta (hon hade sett formen på Servir) så jag gjorde en (glutenfri) tårta med kolagrädde, färska jordgubbar och sockermassa. Tårtan blev mycket uppskattad :)
Glutenfri tårtbotten:
280 g smör
280 g socker
4 ägg
1 tsk vaniljpulver
200 g
philadelphiaost
2 tsk bakpulver
280 g potatismjöl
Fyllning:
½ burk kondenserad mjölk (kokad i 2 ½h)
2 dl vispad grädde
Färska jordgubbar
Smörkräm att täcka tårtan med:
220 g smör
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljpulver - men då blir den mörkare i färgen)
300 g florsocker
2 msk vispgrädde
Dekoration:
Sockermassa
Smörkräm
Tårtbotten:
Smörj formen och strö över kokos.
Smält smöret.
Vispa socker och ägg pösigt.
Blanda i smör och vaniljpulver.
Blanda ner färskosten.
Blanda ihop bakpulver och
potatismjöl.
Sikta ner i smeten och rör om.
Häll upp i formen.
Grädda i 180
grader i ca 50 minuter. Lägg gärna ett bakplåtspapper över så att kakan inte bränns.
Låt svalna.
Fyllning:
Vispa grädden och rör ner kolasmeten (den kondenserade mjölken).
Smörkräm:
Rör ihop smör och vaniljsocker i matberedare.
Tillsätt florsockret, lite i taget.
Mixa ihop med grädden.
Dela tårtan i två delar.
Spritsa smörkräm som en sarg på den nedre delen av tårtan.
Fördela kolakrämen innanför smörkrämen.
Skiva jordgubbarna och lägg på.
Lägg på locket.
Täck hela tårtan med smörkräm.
Kavla ut sockermassan till en stor (tunn) platta (använd maizena på borden och kaveln så fastnar den inte).
Rulla upp plattan på kaveln och lägg på tårtan.
Ta ut figurer och lägg på tårtan, fäst med smörkräm.
Koka upp vatten och pensla över tårtan.
Klart!