Leta i den här bloggen

torsdag 14 juni 2012

Glutenfri Silviakaka

En av Isabelles gamla favoriter var Silviakaka, idag provade jag att uppdatera den till en glutenfri variant. Resultatet blev jättebra!

Kaka:
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
2 dl potatismjöl

Glasyr:
75 g smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Kokos

Smöra en liten ugnsform och strö över potatismjöl eller kokos.
Vispa ägg och socker poröst.
Rör ner resten av ingredienserna.
Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i 20 min.
Låt kakan svalna något.
Smält smör i en kastrull, rör ner socker, vaniljsocker samt en äggula.
Häll över kakan och strö kokos över.


Glutenfri kokoskaka med vit chokladglasyr

Jag blev inspirerad när jag såg Söta sakers kokoskaka så idag provade jag att göra en glutenfri variant. Två av tre i testpanelen gillade den, den tredje ville bara ha isglass. Själv tycker jag att den blev saftig och söt, helt i min dotters smak :) Så här gjorde jag:

Kaka:
150 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
½ dl kokos
3 dl kokosnötsmjöl
½ dl potatismjöl
½ tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde

Glasyr:
400 g vit choklad
400 g philadelphiaost
4 dl florsocker
 
Kokos


Smöra en rund form och strö över kokos.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda alla torra ingredienser.
Blanda ner i äggsmeten tillsammans med smör, mjöl och grädde.
Häll i formen och grädda i 175 grader i 30 minuter.
 
Smält chokladen.
Blanda allt i en skål och vispa smidigt.
Fördela på kakan.
Strö över kokos.


onsdag 13 juni 2012

Isas blogg

Isabelle ville ha en blogg som bara handlar om glutenfria saker -här hittar ni den. Där kommer hon att skriva sina favoritrecept och tips. Behöver jag säga att jag är stolt :)

måndag 11 juni 2012

minimuffins med kaffe och choklad



I lördags fyllde Isabelle 7 år och vi firade henne på morgonen med sång, paket och frukost på sängen. Som minitårta gjorde jag en ny variant på muffins, jag använde vårt basrecept på glutenfria muffins och blandade ner kakao, kaffe och vit choklad - supergott!!! Helt klart en ny favorit. Så här gjorde jag:

ca 30 minimuffins:
100 g smör
1 dl socker
1 ägg
½ msk vaniljpulver
1-2 msk Valrhona kakao (eller 2-3 msk vanlig kakao)
2 msk varmt kaffe
2 tsk kaffepulver
½ tsk bakpulver
1 dl potatismjöl

50 g vit choklad

Hacka chokladen grovt.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Lös upp kaffepulvret i kaffet.
Blanda ner smör, vaniljsocker, kakao och kaffe.
Blanda bakpulver och potatismjöl.
Blanda ner i smeten.
Fördela i små muffinsformar.
Fördela chokladen i formarna.
Grädda i 175 grader i 5-8 minuter.




söndag 10 juni 2012

Isabelle 7 år - prinsesstårta med noter och fjärilar

Igår fyllde vår prinsessa 7 år! Oj så fort det har gått. Hon hade önskat sig en krontårta (hon hade sett formen på Servir) så jag gjorde en (glutenfri) tårta med kolagrädde, färska jordgubbar och sockermassa. Tårtan blev mycket uppskattad :)

Glutenfri tårtbotten:
280 g smör
280 g socker
4 ägg
1 tsk vaniljpulver
200 g philadelphiaost
2 tsk bakpulver
280 g potatismjöl

Fyllning:
½ burk kondenserad mjölk (kokad i 2 ½h)
2 dl vispad grädde
Färska jordgubbar

Smörkräm att täcka tårtan med:
220 g smör
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljpulver - men då blir den mörkare i färgen)
300 g florsocker
2 msk vispgrädde

Dekoration:
Sockermassa
Smörkräm

Tårtbotten:
Smörj formen och strö över kokos.
Smält smöret.
Vispa socker och ägg pösigt.
Blanda i smör och vaniljpulver.
Blanda ner färskosten.
Blanda ihop bakpulver och potatismjöl.
Sikta ner i smeten och rör om.
Häll upp i formen.
Grädda i 180 grader i ca 50 minuter. Lägg gärna ett bakplåtspapper över så att kakan inte bränns.
Låt svalna.
Fyllning:
Vispa grädden och rör ner kolasmeten (den kondenserade mjölken).

Smörkräm:
Rör ihop smör och vaniljsocker i matberedare.
Tillsätt florsockret, lite i taget.
Mixa ihop med grädden.

Dela tårtan i två delar.
Spritsa smörkräm som en sarg på den nedre delen av tårtan.
Fördela kolakrämen innanför smörkrämen.
Skiva jordgubbarna och lägg på.
Lägg på locket.
Täck hela tårtan med smörkräm.
Kavla ut sockermassan till en stor (tunn) platta (använd maizena på borden och kaveln så fastnar den inte).
Rulla upp plattan på kaveln och lägg på tårtan.
Ta ut figurer och lägg på tårtan, fäst med smörkräm.
Koka upp vatten och pensla över tårtan.

Klart!