Leta i den här bloggen

lördag 4 februari 2012

Moccamuffins

Det blev en riktig bakdag idag, vi gjorde moccamuffins på kvällen:

Muffins:
150 g smör
2 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 msk kakao
 1 ½ dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 ½ dl mjöl
100 g choklad (jag brukar ta 50 g vit choklad och 50 g mörk choklad)

Glasyr:
150 g smör
3-4 msk kallt kaffe
3 msk kakao
2 tsk vaniljpulver
7 dl florsocker

Kokos

Hacka chokladen grovt.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner smöret.
Tillsätt vaniljpulver och kakao.
Blanda i mjölken.
Blanda i bakpulver och mjöl.
Klicka ut i formar.
Strö över chokladbitarna och tryck ner dom lätt.
Grädda i 200 grader i 10-12 minuter.
Låt svalna.

Smält smöret.
Blanda i kaffe, kakao, vaniljpulver och florsocker.
Klicka ut på kakorna.
Strö över kokos.


fredag 3 februari 2012

Kladdkaka med Ploppgrädde

Det blev även en vanlig kladdkaka idag. Eftersom dottern gillar Plopp så provade vi att göra Ploppgrädde till - gott enligt testpanelen!


 Så här gjorde vi:

100 g smör
2 ägg
3dl socker
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
½ krm salt
2 ½ dl mjöl

Grädde
8-20 bitar Plopp (beroende på hur mycket grädde som används)

Smörja och bröa en form med löstagbar kant.
Krossa godiset.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt smöret.
Rör i kakao, vaniljpulver, salt och mjöl.
Häll smeten i formen.
Häll på godiset.
Grädda i 175 grader i 12-18 minuter (beroende på storleken på formen).

Hacka godiset i småbitar.
Vispa grädden.
Blanda ner Ploppbitarna (mosa ev med en gaffel).

Mariannekladdkaka med Mariannegrädde

Ikväll firar vi att Christer är certifierad säljare - hurra!

24-28 st Marianne
100 g smör
2 ägg
3dl socker
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
½ krm salt
2 ½ dl mjöl

Smörja och bröa en form med löstagbar kant.
Krossa godiset.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt smöret.
Rör i kakao, vaniljpulver, salt och mjöl.
Häll smeten i formen.
Häll på godiset.
Grädda i 175 grader i 12-18 minuter (beroende på storleken på formen).

Servera med grädde blandat med krossade Marianne.

söndag 29 januari 2012

Barnens söndagsmuffins

I fredags skulle jag ha varit på cupcakes-kurs här i Luleå, men eftersom vi var sjuka så blev det ingenting. Nu, när vi äntligen är friska så gick jag och barnen loss i köket här hemma istället. Roligt hade vi och gott blev det. Här ser ni några av deras fina bakverk:


Muffinssmet:
50 g smör
1 ¼ dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 ½ tsk bakpulver
3 dl mjöl
Några nävar Smarties

Dekorering:
100 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
25 g smör

Smarties
Sockermassa
Karamellfärg
Strössel
Mini-marshmallows

Smält smöret och häll i mjölken.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjölkblandningen.
Blanda ner vaniljpulver, bakpulver och mjöl.
Häll smeten i formar.
Blanda försiktigt ner några Smarties.
Grädda i 200 grader i ca 10 min (beroende på storleken på formarna).
Låt svalna.

Låt grädden koka upp.
Bryt ner chokladen och rör om.
Blanda ner smöret.
Rör tills allt har blivit blankt.

Blanda lite karamellfärg med en bit av sockermassan.
Kavla ut på florsocker.
Ta ut stjärnor eller andra figurer.

Dekorera kakorna med chokladsmet, ofärgad sockermassa, färgad sockermassa, godis och strössel.





Smartieskaka




Kaka:
50 g smör
1 ¼ dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 ½ tsk bakpulver
3 dl mjöl
Några nävar Smarties

Topping:
100 g mörk choklad
1 ½ dl vispgrädde
25 g smör
Smarties


Smörj och bröa en form.
Smält smöret och häll i mjölken.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjölkblandningen.
Blanda ner vaniljpulver, bakpulver och mjöl.
Häll smeten i formen.
Blanda försiktigt ner några nävar Smarties.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35-45 min (beroende på formen).
Låt svalna.

Låt grädden koka upp.
Bryt ner chokladen och rör om.
Blanda ner smöret.
Rör tills allt har blivit blankt.
Bred över chokladsmeten på kakan.
Strö över Smarties.