Leta i den här bloggen

lördag 14 januari 2012

Enkel chokladmousse med kaffesmak

Det här är en av mina favoriter, den är sååå god och är enkel att göra - perfekt en lördagskväll när man blir sugen på något gott :)


100 g mörk choklad
2 äggulor
½ dl kaffe
2 ½ dl vispgrädde

Smält chokladen.
Låt svalna.
Vispa i äggulorna en i taget.
Rör i kaffet.
Vispa grädden lätt.
Vänd ner grädden i chokladsmeten.
Spritsa eller klicka ut i portionsskålar eller glas.
Servera eventuellt med grädde.



fredag 13 januari 2012

Isabelles Tigerkaka

Isa har funderat hur en tigerkaka ser ut så ikväll bakade vi en sådan:




150 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
½ dl vatten
3 dl mjöl
2 msk kakao.

Smörj och bröa en form.
Vispa smör och socker poröst.
Tillstt äggen ett i taget.
Rör ner vaniljpulver och bakpulver.
Tillsätt vattnet och rör om.
Rör ner mjölet.
Ta av 3 skedar med smet och lägg i en annan skål.
Rör ner kakao.
Klicka ut den vita smeten i formen.
Klicka ut chokladsmeten ovanpå och vänd ner delar med en gaffel.
Gör mönster ex med en gaffel.
Grädda i 175 grader i 40-45 minuter.

onsdag 11 januari 2012

Cappuccinokaka

I morse hittade jag ett av mina gamla recept som jag brukade göra när jag pluggade till lärare:


Kaka:
200 g rumsvarmt smör
2 ½ dl socker
2 tsk snabbkaffepulver
1 ½ dl mjölk
2 ägg
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
4 dl mjöl
2 msk kakao

Glasyr:
100 g smör
2½-3 dl florsocker
4 tsk grädde
3/4 tsk vaniljpulver (eller 1 ½ tsk vaniljsocker)
3/4 tsk snabbkaffepulver
Kakao

Smöra och bröa en form med löstagbara kanter.
Vispa smör och socker pösigt.
Värm kaffepulvret med ½ dl mjölk.
Blanda ner det varma kaffet i resten av mjölken.
Blanda ihop med sockersmöret.
Blanda i resten.
Häll upp i formen.
Grädda i 200 grader i 30-45 minuter beroende på formens storlek.

Smält smöret till glasyren.
Vispa ihop smör, florsocker, grädde, vaniljpulver och kaffepulver.
Bred glasyren över kakan.
Pudra kakao över kakan.

tisdag 10 januari 2012

Cheesecake

Det här är en klassiker här hemma - så det blir vårt bidrag till Månadens sötsak:


Söta saker



3 dl vispgrädde
3 äggulor
1-2 dl socker
85 g philadelphaost
3 äggvitor
4 digestivekex

3 skålar att vispa i, gärna en i rostfritt stål att vispa äggvitorna i.

Skål 1:
Vispa äggvitorna till hårt skum.

Skål 2:
Vispa grädden hårt.

Skål 3:
Vispa äggulor och socker pösigt.
Rör ner färskosten.

Blanda försiktigt allt i en skål.
Krossa två kex i botten på en form.
Häll över smeten.
Krossa två kex ovanpå.
Ställ in i frysen i några timmar.
Ta fram en stund innan serveringen.

söndag 8 januari 2012

Bloglovin

Följ min blogg med Bloglovin

Kladdkaka med kola

Det blev även en annan variant, nämligen den här:


Testpersonerna sa "God", "Gott", "God" - men polkagrisvarianten var bättre enligt en enig jury :)

100 g smör
2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
½ tsk vaniljpulver
½ krm salt
2 ½ dl mjöl
1 dl Dulce de Leche

Låt en burk med kondenserad mjölk sjuda i 2 ½ - 3 h.
Låt svalna.
Förbered en form med löstagbar kant (smöra och bröa eller lägg ett bakplåtspapper i botten och smöra/bröa).
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner det smälta smöret.
Blanda ner kakao, salt, vaniljpulver och mjöl.
Häll upp i formen.
Klicka ut kolasmeten över kakan.
Vänd försiktigt ner en del med hjälp av en gaffel.
Grädda i 200 grader i 12-20 minuter beroende på formen.
Servera med en klick grädde och eventuellt lite extra kola.

Polkagriskladdkaka med mörk choklad

Blev sugen på att prova lite nya varianter på kladdkaka idag. Använde familjen som provsmakare och deras omdömen lät: "God", "Super" och "Bra" - helt ok med andra ord :)




100 g smör
2 ägg
3 dl socker
4 msk kakao
½ tsk vaniljpulver
½ krm salt
2 ½ dl mjöl
1 dl polkagrisar
30 g mörk choklad

Förbered en form med löstagbar kant (smöra och bröa eller lägg ett bakplåtspapper i botten och smöra/bröa).
Krossa polkagrisarna grovt.
Hacka eller bryt chokladen i bitar.

Smält smöret.
Vispa ärr och socker pösigt.
Rör ner det smälta smöret.
Blanda ner kakao, salt, vaniljpulver och mjöl.
Häll upp i formen.
Strö över godiskrosset och chokladen.
Vänd försiktigt ner en del med hjälp av en gaffel.
Grädda i 200 grader i 12-20 minuter beroende på formen.
Servera med en klick grädde och krossade polkagrisar.