Leta i den här bloggen

lördag 7 april 2012

Sagolikt - Askungens bakelser

Temat för Månadens sötsak under April blev Sagolikt.
Söta saker
Roligt tyckte vi och satte genast igång med att fundera. Vi hade många förslag, här är några som vi gjorde (eller hade gjort tidigare) men inte valde:

Vita cake pops med rött eller svart innehåll - Snövits cake pops
En chokladig Harry Potterkaka
Barbies rosa drömkakor
Smurfarna blev till Smurfpops
Gillar man Twilight eller Vampire Diaries passar det kanske med Vampyrkakor
Blixten McQueen fick en egen Blixtenkaka
Nalle Puh gillar nog Honungskakorna
Nicke Nyfiken föredrar nog Banan på pinne

Till sist bestämde vi oss för Isabelles favoritprinsessa - Askungen. Det här är hennes bakelser:

Kaka:
Askungens diadem
2 ägg
2 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl vatten
2 dl mjöl

Fluff:
4½ dl vispgrädde
90 g marshmallows
Blå hushållsfärg

Dekoration:
Blå sockermassa
Silverpulver
Strössel

Börja med fluffet:
Kärlek, magi och en glassko
Klipp godiset i mindre bitar och lägg i en kastrull.
Häll i grädden.
Låt smälta på svag värme, rör hela tiden.
Låt svalna i rumstemperatur.
Ställ in i kylen över natten ELLER i frysen i ca 1 h och sen i kylen ett tag.
Tillsätt färgen.
Vispa till en fast kräm.

Kakan:
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner resten av ingredienserna.
Klicka ut smeten i muffinsformar.
Grädda i 175 grader i ca 5-15 minuter (beroende på storleken på formarna).
Låt svalna.

Dekorera med fluff, sockermassa och strössel.


Barbies drömkaka


Idag gjorde jag och Isabelle Barbies drömkaka. Vi gjorde den rosa såklart, med smak av jordgubbar i både kakan och fluffet och i mitten gömmer sig en chokladbit:


Kaka:
2 dl socker
2 ägg
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl vatten
2 dl mjöl
½ dl jordgubbar

Choklad (ca 100 g)

Fluff:
30 g skumgodis med jordgubbssmak
1½ dl vispgrädde
Röd hushållsfärg

Dekoration:
Sockermassa
Strössel
Sockerblommor

Börja med fluffet:
Klipp godiset i mindre bitar och lägg i en kastrull.
Häll på grädden och värm på svag värme tills allt har smält, rör hela tiden.
Låt svalna i rumstemperatur.
Ställ in i kylen under natten ELLER ställ in i frysen ca 1 h och flytta sedan över fluffet till kylen en stund.
Tillsätt färgen.
Vispa.

Kakan:
Mixa jordgubbarna till mos.
Hacka chokladen grovt.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i vaniljsocker, bakpulver, vatten och mjöl.
Rör ner jordgubbsmoset.
Skeda upp i muffinsformar.
Lägg choklad i mitten på varje form.
Grädda i 175 grader i 5-15 minuter beroende på storleken på formen.
Låt svalna.

Dekorera med många rosa saker ;)

Formar, sockermassa och sockerblommor kommer från vår favoritbutik Servir

fredag 6 april 2012

Snövits cake pops

Hy vit som snö, läppar röda som blod och hår svart som ebenholts - dessa rader har jag alltid gillat. Idag gjorde vi cake pops som påminner om Snövit och till hjälp tog vi vit choklad, jordgubbar och lakrits. Barnen tyckte jordgubbsvarianten var bäst:


Cake pops med jordgubbssmak:
2-4 skivor sockerkaka (eller några muffins/glutenfria muffins)
Jordgubbar ( vi använde 8 st)
Röd hushållsfärg
ca 20 g philadelphiaost

Cake pops med lakritssmak:
2-4 skivor sockerkaka (eller några muffins/glutenfria muffins)
Lakritsfluff
Lakritsströssel
Ev några krossade lakritsgodisar (vi krossade några turkiska peppar)

Vit choklad (ca 100g/smak)
Jordgubbsströssel
Lakritsströssel


















Jordgubbsvarianten:
Mosa jordgubbarna och låt saften rinna av i en sil.
Mosa kakan till smulor.
Blanda ner jordgubbsröran och philadelphiaosten.
Droppa i färgen tills ni får önskad nyans på smeten.
Forma till bollar och ställ i frysen ett tag.

Smält chokladen och låt den svalna lite.
Doppa de röda/rosa bollarna i chokladen och strö över lakritsströssel.
Låt stelna.

Lakritsvarianten:
Mosa kakan till smulor.
Blanda ner lakritsfluff, lakritsströssel och ev lakritskross i kaksmulorna.
Forma till bollar och ställ i kylen ett tag (tills de blivit kalla).

Smält chokladen och låt den svalna lite.
Doppa de svarta bollarna i chokladen och strö över jordgubbsströssel.
Låt stelna.

Lakritsfluff - fluff med Turkisk peppar

1½ dl vispgrädde
30 g Turkisk peppar

Krossa godiset.
Lägg i en kastrull och smält på svag värme.
Rör tills allt har smält.
Låt svalna i rumstemperatur och ställ sen in i kylen över natten - eller i frysen ca 1 h och sen i kylen ett kort tag.
Vispa fluffet - klart!

Kan användas till cake pops, tårtor, cupcakes eller praliner.

tisdag 3 april 2012

Harry Potterkaka

Anton ville att vi skulle baka med apelsin idag men ett (bortglömt) tandläkarbesök kom emellan. När vi kom hem så bestämde vi oss för att göra en Harry Potterkaka istället. Ni som har läst eller sett Harry Potter vet att choklad är bra i fall man stöter på några dementorer, och nu när snön börjar tina vet man aldrig vad som kommer fram så vår kaka är full med choklad ;)


Botten:
300 g smör
300 g choklad
5 dl socker
2 dl havregryn
4 ägg
3 dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker

Topping (Pollyfluff istället för polyjuice-elixir):
90 g Polly
4½ dl vispgrädde

Dekoration:
Kakao
Mörk choklad

Börja med fluffet:
Klipp godiset i små bitar.
Blanda godis och grädde i en kastrull och värm på svag värme tills allt har smält.
Ställ i rumstemperatur för att svalna, därefter i frysen ett tag.


Hacka chokladen grovt.
Smält smöret och rör ner hälften av chokladen (eller allt om man inte vill ha bitar i kakan).
Blanda socker, havregryn och och ägg i en stor skål.
Häll i chokladsmöret.
Rör ner mjöl, kakao och vaniljsocker.
Häll upp smeten i en långpanna som är klädd med bakplåtspapper.
Fördela chokladen över kakan.
Grädda i 175 grader i 15-20 minuter.
Låt svalna.

Vispa fluffet.
Fördela på kakan.
Sikta över lite kakao.
Lägg på Harry Potter-ärr.

måndag 2 april 2012

Rice Krispiesbollar

Isa gillar Rice Krispies och Anton gillar honung så jag gjorde dessa bollar som en överraskning till busungarna idag. Båda två (+ Christer) gillade dessa krämiga bollar :) Dom här kommer jag att göra fler gånger! Receptet hittade jag hos Bakverk och fikastunder.



½ dl socker
1½ dl Rice Krispies (jag använde Multi grain)

1 dl grädde
200 g ljus blockchoklad
1 msk honung
50 g smör

Kakao
Choklad

Smält sockret i en kastrull (rör så att det inte bränns).
Rör ner puffarna och häll ut på ett bakplåtspapper.
Låt svalna.
Häll grädde och honung i en kastrull.
Bryt ner chokladen.
Rör tills allt har smält.
Låt svalna.
Hacka det stelnade krispet och rör ner i chokladsmeten.
Ställ in i kylen för att stelna.

Smält chokladen och låt svalna.
Forma till den kalla chokladsmeten (från kylen) till bollar med hjälp av två skedar doppade i kakao (jag använde en lite glasskopa som jag doppade i kakao).
Ställ in i frysen ett tag.
Doppa i den smälta chokladen.
Låt stelna.

Kolacrisp

Hittade ett spännande receptet hos Min goda sida och var tvungen att prova :) Jag gjorde inte precis som det stod i receptet, så här gjorde jag:



2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap

400 g ljus choklad
4 dl Rice Krispies (jag använde Multi grain)

Blanda ihop grädde, socker och sirap i en kastrull.
Koka tills smeten klarar kulprovet ( eller når 122 grader).
Häll smeten i en liten ugnsform klädd med bakplåtspapper.
Låt kallna.

Smält chokladen och rör ner Rice Krispies.
Skär kolan i bitar.
Doppa kolan i chokladkrispet.
Några kolabitar formade jag till skålar och fyllde med chokladkrispet.
Låt stelna.

Påskmuffins

Det blev lite påskfluff över när jag hade gjort påskbollarna så då blev det påskmuffins - jättegoda tyckte barnen :


Glutenfria muffins
Påskfluff


Påskbollar

Snart är det påsk och då passar det väl bra med gula påskbollar? Min underbara kollega Åsa gav mig idéen :)


Påskfluff:
30 g påskeskum (de gula, eller annat gult skumgodis)
1½ dl vispgrädde
Gul hushållsfärg

Cakeballs:
6-8 glutenfria muffins
Choklad

Fluff:
Klipp godiset i små bitar.
Blanda godis och grädde i en kastrull.
Låt smälta på låg värme.
Låt svalna i rumsvärme och sätt sedan in i frysen ett tag.

Vispa fluffet tillsammans med färgen.

Cake balls:
Smula sönder muffinsarna och blanda med fluffet.
Forma till bollar.
Ställ bollarna i kylen ett tag.

Smält chokladen.
Doppa bollarna i chokladen och låt stelna.


Smurfpops - eller blå cake pops/cake balls med bilfluff

De här blev väldigt omtyckta här hemma :)


6-8 glutenfria muffins
200 g choklad

Bilfluff:
30 g Ahlgrens bilar (de vita)
1½ dl vispgrädde

Blå hushållsfärg

Fluff:
Häll grädden i en kastrull.
Klipp bilarna i småbitar och häll ner.
Värm på svag värme tills allt är smält.
Låt svalna i rumstemperatur, ställ sedan in fluffet i frysen ett tag.

Vispa fluffet med några droppar hushållsfärg.

Cake pops/cake balls:
Smula ner kakorna i fluffet.
Forma till bollar och ställ svalt.

Smält chokladen.
Doppa bollarna i chokladen och låt stelna.

Glutenfria muffins


Det här receptet på miffins med potatismjöl fick jag från min mormor. Både barnen och Christer tyckte att de var jättegoda:

20 st:
100 g smör
1 dl socker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
(1 msk kakao om man vill ha chokladmuffins)

Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner smör och vaniljsocker.
Blanda bakpulver och potatismjöl och rör ner i smeten.
Klicka ut i 20 muffinsformar.
Grädda i 175 grader i 7-10 minuter.

söndag 1 april 2012

Små spettekakor - falsk spettekaka

Vad ska man göra med äggulorna när man har bakat mums-mums eller maränger? Falska spettekakor kanske? Det här receptet hittade jag bland min mormors recept, det passar perfekt när man har några äggulor över och man inte vill baka med mjöl. Barnen tyckte kakorna var så goda så jag fick gömma dom :)


2 äggulor
1 msk vatten
4 dl florsocker
½ tsk bakpulver

Blanda alla ingredienser i en skål.
Vispa smeten vit och mycket pösig.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 125 grader i 15-20 minuter (tills kakorna är ljusgula).


 

Marängswiss (nästan i alla fall) och pavlova med Mariannekross

Marängswiss:

Maränger
Vispad grädde
Vit chokladsås
Bananer
Krossad Marianne
Choklad

(glass ska det också vara, men det hoppade vi över den här gången)

Pavlova:

Grädde
Chokladsås
Banan
Mariannekross