Leta i den här bloggen

fredag 16 mars 2012

Goda glutenfria havrescones

Provade även att slänga ihop glutenfria havrescones idag, de blev jättegoda!

4 dl havregryn
2 dl mjölk (3%)
50 g smör
4 tsk bakpulver
2 msk vispgrädde
Salt

Låt havregrynen och mjölken puttra ihop.
Blanda ihop allt i en skål.
Forma till bollar och lägg i muffinsformar eller lägg på bakplåtspapper.
Grädda i 250 grader i ca 10 minuter.
Servera gärna med smör eller philadelphiaost.

Glutenfritt hårdbröd med havre

Isa har varit och tagit ett glutenprov och i veckan kom svaret att hon reagerar på gluten. Vi väntar på att få komma till barnmottagningen för utredning och under tiden provar vi oss fram till några nya recept. Havre verkar hon klara så i dag gjorde jag hårdbröd med havre istället för kruskakli och Isa tyckte de var goda - helst med philadelphiaost på :)

100 g havregryn (ca 3 dl)
1 ½ dl linfrö
1 dl sesamfrö
1 dl solroskärnor
3 tsk fiberhusk
1 ägg
4 dl vatten
½ tsk salt
Blanda alla ingredienser i en skål.
Låt svälla i 10 minuter.
Klicka ut blandningen på ett bakplåtspapper och tryck/stryck ut smeten tunt.
Grädda i 150 grader i 60-75 minuter.
Skär i bitar.

Kokostoppar med vanilj och chokladtoppar utan tillsatt socker

Idag provade jag att göra några olika varianter på sockerfria kokostoppar, det blev kokostoppar med vanilj, chokladkokostoppar samt kanel- och vaniljkokostoppar.

Grundrecept:100 g kokosflingor (gärna ekologiska)
70 g smör
1 ägg

Vaniljkokostoppar:½ tsk vaniljpulver
Chokladkokostoppar:
½ tsk vaniljpulver
1 msk kakao

Kanel- och vaniljkokostoppar:
½ vaniljpulver
2 tsk kanel

Smält smöret.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop alla ingredienser.
Låt svälla 10 min.
Klicka eller spritsa ut toppar.
Grädda i 5-10 minuter i 175 grader.
Doppa ev i smält choklad.

Vaniljtoppar
Chokladtoppar










Kanel- och vaniljtoppar

torsdag 15 mars 2012

Lättlagad zuccinilasagne

Det får slinka med en av våra matfavoriter för tillfället - lasagne på zuccini. Underbart gott!


750 g nötfärs
1 pkt passerade tomater (500 g)
2 zuccini
3 dl turkisk yoghurt
2 dl riven ost
Oregano
Cayennepeppar
Salt
Peppar

Stek köttfärsen.
Häll i de passerade tomaterna och krydda.
Låt puttra 5-15 minuter beroende på hur blöt man vill ha köttfärsen (jag gillar när den har fått puttra ihop ordentligt).
Skala grönsakerna och hyvla tunna remsor av dem.

Lägg köttfärs i botten på en ugnsform.
Lägg över zucciniremsor såatt det täcker köttfärsen.
Bred ut hälften av yoghurten.
Lägg på ett varv till med köttfärs, zuccini och yoghurt.
Avsluta med den rivna osten.
Gratinera i ca 20-30 minuter (beroende på formen) i 225 grader.

Moster Fia - nu ännu godare!


Som jag tidigare har skrivit så brukar vi göra Moster Fior här hemma. Nu har jag köpt hem Valrhonas underbara kakao och vilken skillnad det blir! Om man dessutom använder vaniljpulver istället för vaniljsocker så är det lätt hänt att kakorna går åt väldigt fort (note to myself - göm dem bättre nästa gång).

100 g rumsvarmt smör
1 dl rårörsocker
3 dl havregryn
2 msk Valrhonakakao
½ tsk vaniljpulver
2 msk kallt kaffe

gärna 70% choklad (jag använde Valrhonas Guanaja)
Strössel

Kör allt i matberedare tills smeten är smidig.
Spritsa ut till toppar och låt stå svalt ett tag.
Smält chokladen och ringla den över topparna (eller doppa topparna i chokladen).
Strö över strössel.
Låt stelna.
NJUT!


Hallon- och björnbärspuffar

En av mina favoritbloggar är Söta saker, där såg jag det här receptet och tänkte att det skulle passa vår björnbärsälskande son. Isa gillar hallon så jag gjorde hälften av varje. Enkelt och gott, precis som det ska vara :)


2 smördegsplattor
Björnbär
Hallon
Florsocker

Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut plattorna tunt.
Placera ut bären på en platta.
Lägg på den andra plattan och skär ut fyrkanter.
Nyp ihop kanterna där det behövs.
Grädda i ca 5 minuter ( i 225 grader).
Pudra florsocker över puffarna.

Pavlova

Igår såg vi Sveriges Mästerkock och då gjorde en av deltagarna Pavlova. Det är en av mina favoritdesserter, idag blev det en variant med hallon, björnbär och kola.

Maräng:
3 st äggvitor
3 dl strösocker1 tsk citronsaft

Fyllning:
Dulce de leche (blir sött)
eller mosade hallon som fått rinna av

Garnering:
Grädde
Bär
Choklad

Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vänd ner sockret och vispa till marängen är bland och smidig (man får vispa länge).
Spritsa (eller bred ut) små cirklar, gärna med ett extra varv runt ytterkanten.
Grädda i 100 grader i 30-60 minuter beroende på storleken.





onsdag 14 mars 2012

Cake pops på chokladbollar


För några dagar sedan gjorde jag och barnen choklabolls pops:

100g rumsvarmt smör
3/4 dl rårörsocker (eller 1 dl vanligt socker)
3 dl havregryn
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
2 msk fin kakao (vi använde Valrhonas kakao)
2 msk kaffe

100 g 70% choklad
Strössel eller pärlsocker
Pinnar eller tandpetare

Blanda ihop allt till en smet.
Rulla till bollar och ställ svalt ett tag.
Smält chokladen och låt svalna lite.
Doppa bollarna i chokladen och stick i en pinne i varje boll.
Dekorera med valfritt strössel.
Låt stelna.