Leta i den här bloggen

lördag 5 maj 2012

Månadens sötsak - Blomtårtor


Maj månads sötsak är Sommar - så jag och barnen gjorde Blomtårtor idag. Eftersom det är trevlig att få en egen tårta så gjorde vi många små så att alla ska få varsin. Vi använde sockerpasta med vaniljsmak, fyllde tårtorna med dumle- och marshmallowsfluff och dekorerade med somriga blommor. "Jorden" gjorde vi av kakaokross. Tårtbotten gjorde vi glutenfri, men om man vill så kan man använda pound cake i stället.
Söta saker


Börja med fyllningen.

Marshmallowsfluff:
30 g marshmallows
1 ½ dl vispgrädde
Blå hushållsfärg

Dumlefluff:
100 g Dumle
1 ½ dl vispgrädde

Lägg godiset och grädden i en kastrull ( en kastrull för varje smak).
Låt smälta på svag värme, rör om hela tiden.
Låt svalna i rumstemperatur, ställ sen in i frysen i 1 h.
Tillsätt färg i marshmallowsgrädden.
Vispa fluffigt.

Tårtbotten (räcker till 3-5 minitårtor):
70 g smör
70 g socker
1 ägg
½ msk kakao
en nypa salt
50 g philadelphiaost
½ tsk bakpulver
70 g potatismjöl

Klä en liten långpanna med bakplåtspapper.
Smörj och bröa pappret (med kakao).
Smält smöret.
Vispa socker och ägg pösigt.
Blanda i smör, kakao och lite salt.
Blanda ner färskosten.
Blanda ihop bakpulver och mjöl.
Sikta ner i smeten och rör om.
Häll upp i formen.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Låt svalna.
Ta ut två stora rundlar och två mindre rundlar per tårta.

Smörkräm:
220 g rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
300 g florsocker
2 msk vispgrädde

Rör smör och vaniljsocker smidigt.
Tillsätt florsockret, lite i taget.
Vispa ner grädden.

Spritsa en kant med smörkräm på tårtans understa del.
Fyll med valfritt fluff.
Lägg på den andra rundeln.
Gör samma sak med de mindre rundlarna.
Täck båda "tornen" med smörkräm.
Ställ in i kylen ett par timmar (smörkrämen får inte vara varm - då fäster inte sockerpastan).

Kavla ut sockerpastan tunt.
Täck våningarna med pastan.
Sätt ihop våningarna med hjälp av smörkräm.
Ta ut blommor från massan som blir över.
Sätt fast med smält choklad.
Njut!






Minitårta till Anton

Sporrad minitårta till solstrålen Anton

Så klart Anton ska ha en gul tårta! Till botten använde jag pound cake och jag fyllde den med blått marshmallowsfluff och dumlefluff - mycket gott enligt solstrålen.

Marshmallowsfluff:
30 g marshmallows
1 ½ dl vispgrädde

Dumlefluff:
100 g  Dumle
1 ½ dl vispgrädde

Lägg godiset och grädden i en kastrull ( en kastrull för varje smak).
Låt smälta på svag värme, rör om hela tiden.
Låt svalna i rumstemperatur, ställ sen in i frysen i 1 h.
Vispa.

Botten - pound cake (räcker till 3-5 minitårtor):
115 g rumsvarmt smör
115 g rumsvarm cream cheese
2 3/4 dl vetemjöl
2,4 dl socker
½ tsk vaniljpulver
3 stora ägg

Placera ett bakplåtspapper i en liten långpanna.
Smörj formen och bröa bakplåtspappret.
Rör smör och cream cheese luftigt.
Sikta ner mjölet.
Rör försiktigt ner socker och vaniljpulver (smeten ska vara smulig och torr).
Rör ner äggen, ett i taget.
Rör om ordentligt.
Häll smeten i formen.
Grädda i 180 grader i ca 30 minuter.

Låt svalna i formen i 15 minuter innan den tas upp för att skäras till.
Skär av toppen (det "bruna").
Ta ut figurer med mått eller skär ut önskad form.
Dela på mitten (så man får ett "lock" och en botten).

Smörkräm:
220 g smör
2 tsk vaniljsocker
300 g florsocker
2 msk vispgrädde

Rör smör och vaniljsocker smidigt.
Tillsätt florsockret, lite i taget.
Vispa ner grädden.

Spritsa en kant med smörkräm på tårtans understa del.
Fyll med valfritt fluff.
Lägg på kakans topp.
Gör samma sak med nästa våning.
Täck med smörkräm.
Ställ in i kylen ett par timmar (smörkrämen får inte vara varm - då fäster inte sockerpastan).

Kavla ut sockerpastan tunt.
Täck våningarna med pastan.
Sätt ihop våningarna med hjälp av smörkräm.
Använd en sporre för att skapa linjer på tårtan.
Ta ut blommor från massan som blir över.
Sätt fast med smält choklad.


fredag 4 maj 2012

Rosa minitårta till Isabelle

Jag blev så glad när jag kom hem efter en elevkonsert och möttes av en lapp från Isabelle, därför ville jag överraska henne med en rosa minitårta. Jag använde ett recept från Kajsa kokbok (från 1936) men jag halverade satsen och tillsatte kakao och philadelphiaost. Jag fyllde den med Dumlefluff eftersom hon gillar det, täckte den med rosa fondant (sockerpasta) och dekorerade den med rosa och gula blommor (av sockerpasta) samt vit choklad. Vad tyckte då vår egen blomma om den rosa (glutenfria) blomtårtan? Jättegod! :)

Börja med fluffet.

Dumlefluff:
100 g Dumle
1 ½ dl vispgrädde

Lägg godiset och grädden i en kastrull.
Låt smälta på svag värme, rör om hela tiden.
Låt svalna i rumstemperatur, ställ sen in i frysen i 1 h.
Vispa.

Tårtbotten:
70 g smör
70 g socker
1 ägg
½ msk kakao
en nypa salt
50 g philadelphiaost
½ tsk bakpulver
70 g potatismjöl

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en rund springform.
Smörj och bröa (med kakao) formen (och pappret).
Smält smöret.
Vispa socker och ägg pösigt.
Blanda i smör, kakao och lite salt.
Blanda ner färskosten.
Blanda ihop bakpulver och mjöl.
Sikta ner i smeten och rör om.
Häll upp i formen.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter.
Låt svalna.
Ta ut figurer eller skär ut önskad form.

Smörkräm:
220 g smör
2 tsk vaniljsocker
300 g florsocker
2 msk vispgrädde

Rör smör och vaniljsocker smidigt.
Tillsätt florsockret, lite i taget.
Vispa ner grädden.

Spritsa en kant med smörkräm på tårtans understa del.
Fyll med valfritt fluff.
Lägg på tårtlocket.
Gör samma sak med nästa våning.
Täck med smörkräm.
Ställ in i kylen ett par timmar (smörkrämen får inte vara varm - då fäster inte sockerpastan).

Kavla ut sockerpastan tunt.
Täck våningarna med pastan.
Sätt ihop våningarna med hjälp av smörkräm.
Använd en sporre för att skapa linjer på tårtan.
Ta ut blommor från massan som blir över.
Sätt fast med smält choklad.





Smörkräm

Lätt att göra och jättegod! Passar bra som fyllning i tårtor eller som underlag när man ska täcka något med sockermassa.


220 g smör
2 tsk vaniljsocker
300 g florsocker
2 msk vispgrädde

Rör smör och vaniljsocker smidigt.
Tillsätt florsockret, lite i taget.
Vispa ner grädden.

Pound cake - enkel tårtbotten att jobba med

Jag har börjat se det underbara programmet Cake Boss på TLC, där jobbar dom ofta med pound cake som grund till roliga och kreativa tårtor. Eftersom recepten var baserade på amerikanska cups så gjorde jag om dem till dl och g så det stämmer inte riktigt med originalen. Resultatet blev i alla fall bra, den var lätt att skära och forma, precis som jag hade hoppats. Så här gjorde jag:

115 g rumsvarmt smör
115 g rumsvarm cream cheese
2 3/4 dl vetemjöl
2,4 dl socker
½ tsk vaniljpulver
3 stora ägg

Placera ett bakplåtspapper i en liten långpanna.
Smörj formen och bröa bakplåtspappret.
Rör smör och cream cheese luftigt.
Sikta ner mjölet.
Rör försiktigt ner socker och vaniljpulver (smeten ska vara smulig och torr).
Rör ner äggen, ett i taget.
Rör om ordentligt.
Häll smeten i formen.
Grädda i 180 grader i ca 30 minuter.

Låt svalna i formen i 15 minuter innan den tas upp för att skäras till.
Skär av toppen (det "bruna").
Ta ut figurer med mått eller skär ut önskad form.


Apelsinchokladbakelser

Chokladbollsbakelserna som vi gjorde tidigare gick åt snabbt och visade sig vara superbra att ha till hands när man behöver ha med sig glutenfritt fika. Idag hackade jag ner Romerska bågar i smeten eftersom Isabelle gillar det godiset. Resultatet? Jättegoda, jag får gömma de som är kvar om vi ska ha några kvar att ta med oss :)

50 g Romerska bågar
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 dl havregryn
3 msk kakao
2 msk kallt kaffe
2 msk vispgrädde
½ tsk vaniljpulver

Dekoration:
Vit choklad
Mörk choklad
Strössel

Hacka godiset.
Blanda alla ingredienser till smeten.
Forma till stora bollar och tryck ut i aluminiumformar.
Gör en fördjupning i varje kaka.

Smält chokladen.
Häll den vita chokladen i fördjupningarna.
Låt stelna.
Dekorera med mörk choklad och strössel.



måndag 30 april 2012

Valborgsbakelser

Idag är det valborgsmässoafton så vi gjorde flera majbrasor till efterrätt :)

Marängbotten, korveldar och eldslågor:
3 äggvitor
3 dl socker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
röd och gul hushållsfärg

Fyllning:
Citronglass (SIAs Lemon curd)
Vispgrädde
Gul hushållsfärg


Vispa äggvitorna till hårt skum.
Vispa ner socker och citronsaft, vispa tills det blir blankt och hårt.
Rör ner maizena.
Ta av marängsmet och lägg i två skålar, färga den ena röd+gul och den andra gul.

Spritsa ut rundlar på en plåt och eldslågor/stockar/korveldar på en annan.
Grädda i 150 grader i ca 15-30 minuter.
Vispa grädden och färga den gul.

Lägg en glasskula på en marängbotten.
Täck med gul grädde och placera ut eldslågor/stockar runt om.


Antons majbrasa


Isabelles majbrasa

Cappuccinosnittar med vanligt mjöl

Eftersom de glutenfria cappoccinosnittarna blev så goda (och försvann snabbt) gjorde jag en variant med vanligt mjöl:

2 ½ tsk varmt kaffe
1 msk snabbkaffepulver
100 g smör
1 dl rårörsocker (vanligt socker går också bra)
2 ½ dl vetemjöl
1 msk ljus sirap
1-2 msk kakao (gärna Valrhona, eller 2-3 msk vanlig kakao)
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver

Blanda det varma kaffet med kaffepulvret.
Kör smör och socker smidigt (gärna i matberedare).
Tillsätt övriga ingredienser.
Mixa ihop.
Forma till längder och lägg på bakplåtspapper.
Platta till.
Grädda i 175 grader i 5-8 minuter.
Skär till diagonala snittar innan kakorna har svalnat.
Spritsa (eller ringla) vit choklad på kakorna.