Leta i den här bloggen

fredag 29 juni 2012

Söta saker
Månadens sötsak i juni är Friskt. Vårt bidrag är en av våra favoriter, en citronpaj med massor av härliga bär!


Pajskal:

2 ½ dl mjöl
½ dl socker
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
150 g smör

Fyllning:
3 ägg
1 ½ dl socker
½ dl mjöl
1 citron (saften)

Garnering:
Bär (jag använder hallon, björnbär och röda vinbär)

Arbeta ihop ingredienserna till pajskalet.
Tryck ut i en smord form (26 cm) med löstagbara kanter.
Grädda i 160 grader i 15 minuter.

Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner mjöl och citronsaft.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i 160 grader i 10-15 minuter (den ska ha stelnat).
Låt svalna.
Garnera med bär.
Servera med grädde och ev mer bär.

onsdag 27 juni 2012

Jordgubbsmuffins med vit choklad

Vi har varit ute i stugan ett tag så det har blivit mindre bakning i några veckor. Idag var det ialla fall bakningsväder (blåsigt och kallt) så jag gjorde minimuffins med jordgubbar och vit choklad - söta, goda och sjävlklart glutenfria!

100 g smör
1 ägg
1 dl rårörsocker (vanligt går också bra, men smaken blir lite annorlunda)
½ msk vaniljpulver (eller 1 msk vaniljsocker)
1 dl potatismjöl
½ tsk bakpulver

50 g vit choklad, grovt hackad
jordgubbar i bitar

Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner smör och vaniljpulver.
Blanda potatismjöl och bakpulver, blanda ner i smeten.
Fördela smeten i ca 30 minimuffinsformar (småbrödsformar går bra) eller 20 vanliga.
Fördela jordgubbsbitarna och chokladen i formarna.
Grädda i 5-8 minuter i 175 grader.