Leta i den här bloggen

lördag 24 mars 2012

Chokladtorn

Som jag tidigare nämnt så brukar vi se Junior Masterchef som går på söndagar på tv 8. För några veckor sedan gjorde de chokladtorn som såg roliga ut. Idag har vi äntligen bakat ett :) Vi körde frostingen för länge i matberedare, nästa gång kör vi bara en kort stund. Roligt var det och gott blev det!

Kaka:
1 ¼ dl vatten
60 g smör
2 msk kakao
3 dl (150 g) mjöl
½ tsk bikarbonat
2½ dl (220 g) strösocker
1 ägg
6 cl kaffegrädde
½ tsk vaniljpulver

Frosting:
50 g rumsvarmt smör
250 g philadelphiaost
3 dl (160 g) florsocker
½ dl (25 g) kakao
 
Kaka:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda i vatten och kakao i det smälta smöret.
Blanda mjöl, bikarbonat och socker i en skål.
Tillsätt ägg, kaffegrädde och vanilj.
Blanda allt.
Klä en liten långpanna med bakplåtspapper och smöra den.
Fördela smeten i formen.
Grädda i 25 – 30 minuter.
 
Frosting:
Kör smör och philadelphiaosten i matberedare till det är fluffigt.
Tillsätt florsocker och kakao och kör tills allt är blandat.

Ta ut fyra rundlar av kakan (vi tog ut 6 rundlar och 6 fyrkanter).
Låt svalna.
Lägg frosting mellan varje kakrundel.
Garnera med valfria bär, godis eller grädde.

Yoghurtpannacotta med hallon

På söndagar brukar vi se Junior Masterchef på tv8, därifrån kommer det här receptet på yoghurtpannacotta med hallon. De tar ett tag att göra men är väldigt goda :) 



Hallongelé:
150 g hallon
100 ml vatten
30 g strösocker
3 gelatinblad

Pannacotta:
375 ml vispgrädde
45 g florsocker
3 gelatinblad
180 g turkisk yoghurt
½ tsk vaniljpulver

Hallongelé:
Lägg hallon, vatten och socker i en skål.
Lägg skålen på en kastrull med vatten och låt sjuda 3-4 minuter.
Lägg under tiden gelatinet i vatten (ca 3-5 minuter).
Krama ur vattnet ur gelatinet och rör ner i hallonblandningen.
Fördela några hallon i varje form (4 st).
Häll över ca 2 msk bärsaft i varje form (det ska täcka hallonen).
Ställ svalt och låt stelna.

Pannacotta:
Blanda grädde och florsocker i en kastrull och värm i 3-4 minuter.
Lägg under tiden gelatinet i vatten (ca 3-5 minuter).
Krama ur vattnet ur gelatinet och rör ner i grädden.
Vispa yoghurten med vaniljpulvret.
Rör ner i grädden.
Låt svalna lite.
Fördela i formarna.
Låt stelna.

Doppa formarna i hett vatten.
Lossa desserten försiktigt med en kniv.
Stjälp upp på ett fat och servera.

fredag 23 mars 2012

Kokoskladdkaka

Jag såg det här receptet hos Söta saker och var tvungen att prova. Jag la till en nypa salt och lite vaniljpulver, men utöver det har jag följt Söta sakers recept. Lättgjord tyckte jag, väldigt god tyckte familjen.

2 ägg
1½ dl socker
1½ dl farinsocker
1½ dl mjöl
½ dl kokos
2 msk kakao
100 g smält smör
½ tsk vaniljpulver
salt (en nypa)

Sätt på ugnen på 175 grader.
Smöra och bröa (eller pudra med kakao) en rund form.
Rör ihop alla ingredienser i en skål.
Häll upp i formen.
Grädda i 18-30 minuter beroende på storleken på formen.

Kokostosca till min älskling

Eftersom min man älskar kokostosca så provade jag ett recept som jag hittade när jag städade i receptskåpet. Mycket gott blev hans utlåtande - kul!

Kakan:
3 ägg
2½ dl socker
½ tsk vaniljpulver
50 g smör
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver
3½ mjöl
Kokostosca:
25 g smör
½ dl ljus sirap
3/4 dl matlagningsgrädde
2 dl kokos
1 dl socker
Vispa ägg, socker och vaniljpulver.
Smält smöret och häll i mjölken.
Blanda ner smör/mjölken i äggsmeten.
Blanda i bakpulver och mjöl.
Häll upp i en smord och bröad form.
Grädda i 175 grader i 25 minuter.

Blanda alla ingredienser till toscan i en kastrull.
Låt puttra i ca 5 minuter.
Bred på kakan och grädda i ca 15 minuter.

Chokladglass

När man har ont i halsen är det bra med glass - Isa ville ha chokladglass med vaniljpulver så då fick det bli det:


1 3/4 dl vispgrädde
2 äggulor
35 g socker (lite mindre än ½ dl)
½ msk kakao
1 tsk vaniljpulver

50 g hackad choklad

Vispa grädden.
Vispa äggulor, socker, kakao och vaniljpulver.
Rör ner grädden i äggsmeten.
Häll i glassmaskin och låt gå i 10 - 15 minuter.
Rör ner den hackade chokladen.

måndag 19 mars 2012

Tomatkyckling med oregano

Här kommer en annan av våra matfavoriter - tomatkyckling med oregano:




500 g kycklingfilé
1 pkt passerade tomater (500 g)
Oregano
Salt
Peppar

Dela kycklingen i bitar och bryn lätt.
Tillsätt tomaterna och rikligt med oregano.
Salta och peppra.
Låt puttra ihop.
Servera med broccoli- eller blomkålsmos.

Hallonglass utan socker

Blev sugen på glass så jag slängde ihop en snabbvariant av det som fanns i kyl och frys. Det blev jättegott!

½ dl vispad grädde
½ dl turkisk yoghurt
1 tsk vaniljpulver
1 dl mosade hallon

Blanda ihop och häll i glassmaskinen.
Låt den gå 10-15 minuter.
Klart!

söndag 18 mars 2012

Isabelles smöriga skångs

Jag och mamma drog i gong och baka på mårgånen. Smakar perfekta.


4 dl havregryn
2 dl mjölk (3%)
50 g smör
4 tsk bakpulver
2 msk melan grede
3 Isabelle nypor salt

Låt havregrynen och mjölken puttra ihop.
Blanda ihop allt i en skål.
Sät i fårmar.
Grädda i 250 grader i ca 10 minuter.
Om ni har ett blomit fat så sät skångsen på.
Särvera smör på skångsen.

/Isabelle