Leta i den här bloggen

lördag 20 oktober 2012

Facebook!

Ni har väl inte missat att vi finns på Facebook? Ni hittar oss på här :)

Blixten McQueen-praliner - Antons jorgdubbspraliner

När jag och Isa gjorde WINX-pralinerna förra veckan så kom Anton på att han ville göra Blixten-praliner. Han bestämde att de skulle vara fyllda med jordgubbar och vit choklad och vara röda (så klart) och idag passade vi på att göra dessa racerbilar. Precis som Blixten så var Anton snabb. Så snabb att jag inte hann med när han fixade jordgubbarna, det blev lite väl mycket så fyllningen blev lös, vill ni ha en fastare fyllning ta en tredjedel :) Hur smakade då dessa snabba bilar? De var försvinnande goda!


Till 14 praliner använde vi (räkna med lite spill om barnen hjälper till):
Skal
120 g vit choklad
Pulverfärg från Rainbow dust (cherry pie + orange burst + peacock blues)

Fyllning (
3 dl mixade/mosade jordgubbar (eller ½ - 1 dl för en fastare fyllning)
1 msk vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
80 g vit choklad i bitar

  1. Börja med fyllningen. Mixa jordgubbarna. Blanda jordgubbar, vispgrädde och vaniljpulver i en kastrull och låt koka upp. Ta av från värmen och rör ner chokladen. Rör tills allt har blandats. Häll upp i en skål och låt svalna.
  2. Smält chokladen till skalen. Färga den smälta chokladen med färgpulver till önskad nyans. Pensla pralinformarna med chokladen. Ställ in i frysen ca 5 minuter för att stelna. Upprepa om det blev för tunt eller om man missat att täcka hela insidan.
  3. Fyll formarna med fyllning, ungefär till hälften (särskilt viktigt om man har en rinnig fyllning, annars blir det svårt att försluta pralinen).
  4. Ställ in i frysen igen i några minuter.
  5. Förslut pralinen med färgad choklad. Använd en kniv för att skrapa av ev överflödig choklad (annars är det lätt att pralinens undersida inte blir platt). Ställ in i frysen ca 30-60 minuter.
  6. Knacka ut (eller ta ut) pralinerna ur formarna.
  7. Dekorera med smält och färgad choklad. Klart!

måndag 15 oktober 2012

WINX-praliner! :)

Isabelle gillar Winx, ett gäng tjejer med magiska krafter. Idag gjorde vi praliner som skulle passa tre av karaktärerna, nämligen Bloom, Techna och Flora. Vi hade jätteroligt och pralinerna blev supergoda!


Bloom har drakens kraft så hennes pralin gjorde vi som en vulkan som vi fyllde med chili och mörk choklad.Techna har teknologins- och elektrisitetens kraft. Hennes pralin gjorde vi i form av en bil som vi fyllde med kaffechoklad.


Flora har växters- och blommors kraft. Vi valde en rosform till hennes pralin och fyllde den med hallon och vit choklad. Skalen gjorde vi av vit choklad som vi färgade rosa med hjälp av pulverfärg.
Fyllningarna hittar ni här, förutom kaffefyllningen som man gör så här:
Chili-, hallon- och kaffefyllningarna

Kaffefyllning:
2 msk vispgrädde
1 tsk snabbkaffepulver
80 g ljus choklad, i bitar

Blanda grädde och kaffepulver i en kastrull, låt koka upp. Ta av från värmen och rör ner chokladen. Rör tills allt har blandats.


Isabelle fixar så att Floras praliner blir platta i botten


Nya pralinfyllningar!


Här kommer våra nya pralinfyllningar - chilichoklad och vit choklad med hallon. Barnen gillade verkligen hallonfyllningen och maken hittade en ny favorit i chilifyllningen. Så här gjorde vi:

Chilifyllning:
1½ msk vispgrädde
3 krm chilipeppar
2 krm chiliflakes
70 g mörk choklad (70%)

Blanda grädde och chili i en kastrull, låt koka upp. Ta av från värmen och rör ner chokladen. Rör tills allt har blandats.

Vit choklad med hallon:

1 dl hallon
1 msk grädde
80 g vit choklad

Mosa hallonen. Blanda grädde och hallon i en kastrull, låt koka upp.  Ta av från värmen och rör ner chokladen. Rör tills allt har blandats.