Leta i den här bloggen

söndag 22 april 2012

Baguetter i mängder - och helst med olivolja

Baugetter är de enda bröden som Isabelle äter. Det här är ett av våra recept som vi brukar använda oss av. Vi försöker få i henne mjöl fram till på fredag då hon ska göra en undersökning på sjukhuset. Mat med mjöl i är bara att glömma, men kakor och hemmagjorda baguetter fungerar bättre. Christer och Isabelle äter gärna bröden med olivolja medan Anton föredrar smör. Bröden går bra att frysa om man får några kvar. Vi brukar tina dem i ugnen i 100 grader i ca 5-8 minuter för att få dom varma och frasiga igen på morgonen - för att inte tala om att det luktar gott :)

1 pkt jäst (50 g)
5 dl fingervarm mjölk
2 msk olivolja
2-3 tsk salt
ca 12 dl vetemjöl special, med eller utan fullkorn
(10-11 dl till degen + 1 dl till utbakningen)

Smula sönder jästen.
Häll i mjölken och rör ut jästen.
Tillsätt oljan, saltet och nästan allt mjöl.
Arbeta ihop till en deg (5 min med köksmaskin).
Häll degen i en stor skål och täck med plastfolie.
Låt jäsa 40 minuter.
Häll upp degen på mjölat bord och knåda degen.
Dela degen i ca 15-25 bitar.
Forma till baguetter.
Låt jäsa 20 minuter.
Snitta gärna bröden så går det lättare att bryta dem i bitar.
Grädda baguetterna i 225 grader i 8-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar