Leta i den här bloggen

måndag 2 januari 2012

Enkel och snabb rabarber- eller bärkaka


4 ägg
1-3 dl socker
3 dl mjöl
Smör

Rabarber eller bär (blåbär, hallon, jordgubbar, rabarber)
Ev pärlsocker

Vispa äggen och sockret pösigt (idag använde jag 2 dl socker).
Blanda i mjölet.
Häll smeten i en smörad form och sprid ut bären.
Skiva kallt smör över kakan och strö ev över pärlsocker.

Grädda i 175 grader i 25-35 min (beroende på formen) tills kakan blivit gyllenbrun.
Servera med grädde eller glass.

♥ Blåbärshjärtan ♥

I våras ville sonen ville baka med blåbär så då blev det dessa kakor:


1 dl socker
100 gram smör
3 3/4 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 ägg

Vaniljkräm
Blåbär

1. Blanda smör och socker tills det blivit mjukt.
2. Blanda i mjöl och bakpulver.
3. Blanda i ägget.
4. Låt vila i plastfolie i kylen ca 30 minuter.
5. Tryck ut degen i små portionsformar.
6. Grädda mitt i ugen i 200 grader i ca 6 minuter. Låt svalna.
7. Ta bort formarna och fyll kakorna med vaniljkräm och bär.




Havrekakor med choklad

De här är dotterns favoriter:

150 g smör
3 dl havregryn
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk vaniljpulver

200 g choklad

Blanda ihop allt i matberedare.
Forma bollar och lägg på bakplåtspapper.
Platta till dem lite.
Grädda i 175 grader i 8-15 minuter beroende på storleken på kakorna.
Låt svalna.

Doppa ena sidan i smält choklad.

Strösselkakor

Hittade ett recept på Strösselkakor hos Söta saker. Min variant blev så här:


150 g smör
2 dl socker
1 äggula
2 ½ dl mjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
Strössel

1. Blanda smör och socker poröst i matberedare.
2. Tillsätt äggulan.
3. Blanda i resten av ingredienserna (utom strösslet).
4. Forma till små bollar och lägg på bakplåtspapper.
5. Platta till dem något.
6. Strö över strössel och tryck fast det.
7. Grädda i 175 grader i 4-10 minuter beroende på storlek.


    

Signes prästgårdsnötter

Min mormors mamma hette Signe och nu har vi fått en till Signe i släkten – därför blev jag så glad när jag för någon dag sedan hittade ett recept på "Signes prästgårdsnötter" i en av mormors bakböcker :)



Kakor:
100 g smör
1 ¼ dl socker
2 ½ dl mjöl
1 ¼ tsk vaniljsocker (jag tog ¾ tsk vaniljpulver istället)
¾ tsk bikarbonat

Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
1 msk kakao

  • Bryn smöret lätt och arbeta ihop det med sockret tills det är ljust och luftigt.
  • Tillsätt vaniljpulver, bikarbonat och mjöl och arbeta ihop till en deg.
  • Pressa ihop deg i en vanlig tesked så att det bildas välvda kakor med en platt sida.
  • Lägg dem på bakplåtspapper med den platta sidan ner.
  • Grädda i 180 grader i 5-10 minuter tills kakorna är gyllenbruna.
  • Låt svalna.
  • Rör ihop ingredienserna till fyllningen.
  • Lägg ihop kakorna två och två med en klick fyllning i mitten.


Chokladsnittar med maräng



Kakor:

2 ¾ dl mjöl
2 msk kakao
½ dl socker
150g smör
1 äggula

Maräng:
2 äggvitor
1 ½ dl socker

Strössel

Blanda ihop mjöl, kakao, socker och smör i matberedare.
Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg.
Gör längder av degen (jag gjorde 4 st) och lägg på bakplåtspapper.
Gör en fördjupning i varje längd.
Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret under vispning.
Klicka ut marängen i fördjupningarna på längderna.
Strö över strössel.
Grädda i 175 grader i 10 minuter.
Vänta ett tag innan kakorna skärs i sneda bitar.

Chokladdrömmar x 2

Variant 1:
2 ½ dl socker
175 g smör
¾ dl rapsolja
1 krm salt
½ msk vaniljpulver (eller 1 msk vaniljsocker)
1 tsk hjorthornssalt
½ dl kakao
6 dl vetemjöl

Rör smör och socker så det blir poröst.
Tillsätt resten, mjölet sist.
Forma till små bollar och lägg på bakplåtspapper.
Grädda i 160 grader i ca 10 minuter (då kakorna börjat spricka), ställ sen luckan på glänt och grädda 10 minuter till.



Variant 2:
150 g rumsvarmt smör
2 ½ dl socker
1 tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
1 dl rapsolja
1 dl kakao
1 tsk hjorthornssalt
4 ½ dl vetemjöl

Vispa smör och socker pösigt.
Fortsätt och vispa och tillsätt lite olja i taget.
Blanda ner resten och forma små bollar och lägg på bakplåtspapper.
Grädda i 150 grader i 15 minuter.

Variant 2 blev sprödare och var roligare att jobba med. Först tog jag för lite mjöl men när jag la till så det blev 4 1/2 dl mjöl så blev det bra.