Leta i den här bloggen

tisdag 4 december 2012

Glutenfria pepparkakor

För ett tag sedan hittade jag ett recept på pepparkakor hos Fullkorns Fia som såg intressant ut. Man gör sin egen mjölmix vilket tilltalar mig - och bra blev det! Vi provade även att göra pepparkakor med finax mjölmix, men den var svår att arbeta med, kletig och pepparkakorna blev mjuka. Med det här receptet så var det lätt för barnen att kavla och ta ut figurer - och de blev så där hårda som vi vill ha dom. Det enda som inte Isa gillade var kryddningen så vi gjorde en till sats med en påse pepparkakskryddor istället.

100 g smör
200 g ljus sirap
2 dl socker
2 dl mjölk
6 dl havremjöl
3 dl rismjöl
2 dl bovetemjöl
1 dl majsmjöl
1 dl majsstärkelse
1 msk fiberhusk
1 påse pepparkakskryddor (18 g)
2 tsk bikarbonat

(ev majsmjöl till utbakningen)

Blanda smör, sirap och socker i en kastrull. Värm under omrörning tills sockret har smält.
Häll den varma blandningen och mjölken i en matberedare (eller bunke).
Blanda alla torrvaror och häll ner i matberedaren.
Arbeta ihop till en (kletig) deg.
Häll över degen/smeten i en bunke och ställ in i kylen, gärna över natten.

Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen (jag kavlar ut den mellan två bakplåtspapper - eller i en plastpåse).
Ta ut figurer med mått.
Grädda i 3-7 minuter beroende på storleken på kakorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar