Den här kombinationen gick hem hos barnen (och maken). Den är i grunden lätt att göra, även om det tar tid (2 h) att koka kolakrämen. Eftersom kolakrämen är söt så har jag dragit ner på sockermängden i chokladbollsbotten, hallonen hjälper också till att balansera sötman. För att få lite tuggmotstånd strödde jag över krossade cornflakes.
Chokladbollsbotten:
200 g smör
1 3/4 dl strösocker
6 dl havregryn (ren havre för en glutenfri variant)
4 msk kakao
2 msk vispgrädde
4 msk kaffe
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
1 banan
Kolagrädde:
½ burk kondenserad mjölk som har kokat i 2 timmar
3 dl vispgrädde
Topping:
35 g cornflakes (ca 2½ dl)
25 g smör (smält)
Hallon
- Börja med att koka den kondenserade mjölken. Låt burken svalna i vattenbad.
- Smöra en rund form med löstagbara kanter.
- Blanda alla ingredienser till chokladbollsbotten i en matberedare (eller med händerna).
- Tryck ut smeten i formen till ett pajskal (smeten ska täcka botten och bilda en ganska hög kant). Ställ in i frysen ett tag.
- Smält under tiden smöret till toppingen. Krossa cornflakes och blanda i smöret. Låt kallna.
- Skiva bananen och täck chokladbollsbotten med bitarna.
- Rör runt kolan så att den blir lite lösare. Vispa grädden och rör ner kolan.
- Spritsa (eller klicka) ut kolagrädden på tårtan.
- Dekorera med hallon och cornflakeskross.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar