Leta i den här bloggen

fredag 15 februari 2013

Februaritårta - barnsligt gott


Den här kombinationen gick hem hos barnen (och maken). Den är i grunden lätt att göra, även om det tar tid (2 h) att koka kolakrämen. Eftersom kolakrämen är söt så har jag dragit ner på sockermängden i chokladbollsbotten, hallonen hjälper också till att balansera sötman. För att få lite tuggmotstånd strödde jag över krossade cornflakes.

Chokladbollsbotten:
200 g smör
1 3/4 dl strösocker
6 dl havregryn (ren havre för en glutenfri variant)
4 msk kakao
2 msk vispgrädde
4 msk kaffe
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)

1 banan

Kolagrädde:
½ burk kondenserad mjölk som har kokat i 2 timmar
3 dl vispgrädde

Topping:
35 g cornflakes (ca 2½ dl)
25 g smör (smält)
Hallon

  1. Börja med att koka den kondenserade mjölken. Låt burken svalna i vattenbad.
  2. Smöra en rund form med löstagbara kanter.
  3. Blanda alla ingredienser till chokladbollsbotten i en matberedare (eller med händerna).
  4. Tryck ut smeten i formen till ett pajskal (smeten ska täcka botten och bilda en ganska hög kant). Ställ in i frysen ett tag.
  5. Smält under tiden smöret till toppingen. Krossa cornflakes och blanda i smöret. Låt kallna.
  6. Skiva bananen och täck chokladbollsbotten med bitarna.
  7. Rör runt kolan så att den blir lite lösare. Vispa grädden och rör ner kolan. 
  8. Spritsa (eller klicka) ut kolagrädden på tårtan.
  9. Dekorera med hallon och cornflakeskross.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar