Leta i den här bloggen

tisdag 10 april 2012

Wienerbröd - nötfria såklart!


Bland de första sakerna som jag och min bakade var wienerbröd. Jag vet inte hur vi kom på att vi skulle baka just det, det hade säkert något att göra med att det ofta var nötter eller mandlar i de man köpte.  Roligt hade vi och gott var det i all fall. Dock brukade vi smörja plåtarna med smör istället för att använda bakplåtspapper - det osade en hel del... Nu, snart 16 år efter att vi träffades hittade jag receptet vi brukade göra så jag slängde ihop en sats på kvällen - men den här gången med bakplåtspapper :)


Deg:
300 g smör
50 g jäst
2½ dl kall mjölk
1 ägg
½ tsk salt
2 msk socker
7-8 dl vetemjöl

Vaniljkräm:
2 msk vetemjöl
2½ dl mjölk
1 ägg
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker (eller 1 tsk vaniljpulver)
ev några droppar gul hushållsfärg

1 äggvita





Börja med degen:
Skär smöret i 10 skivor, lägg på bakplåtspapper i rumstemperatur.

Gör vaniljkrämen:
Vispa ut mjölet med mjölken i en kastrull.
Rör ner ägg och socker (inte vaniljsockret!)
Låt sjuda under omrörning tills den blir tjock.
Låt svalna.
Rör ner vaniljsocker (eller vaniljpulver).
Rör eventuellt ner några droppar gul färg.

Smula ner jästen i en bunke (eller köksassistent).
Tillsätt den kalla mjölken.
Rör om tills jästen är upplöst.
Tillsätt ägg, salt, socker och det mesta av mjölet.
Arbeta snabbt ihop till en deg.
Låt vila i kylen i 10 minuter.
Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till 30x40 cm storlek.
Lägg smöret på ena sidan (två rader med 5 skivor på varje rad), 2-3 cm innanför degkanten.
Vik upp kanterna runt smöret.
Vik över degen över "smörhalvan".
Nyp ihop kanterna.
Vrid degen 1/4 varv medsols.
Kavla ut degen försiktigt (degen får inte spricka). Kavla inte för länge, kavlar man för hårt eller för länge blir bröden platta och hårda).
Vik degen i tre delar på längden.
Vrid 1/4 varv medsols.
Kavla ut till 1 cm tjocklek.
Vik i tre delar igen.
Låt vila i kylskåp i 10-15 minuter.


Kavla ut till en fyrkant, ca 1 cm tjock.
Låt vila i kylskåp igen i 15 minuter.

Skär eller sporra ut cemtimetertjocka remsor.
Vrid remsorna och forma dem till 8:or eller snurror.
Låt vila svalt i 1-1½ h.
Lägg lite fyllning på varje wienerbröd.
Pensla med äggvita.
Grädda i 250 grader i ca 5-10 minuter.
Glasera med glasyr eller florsocker.

4 kommentarer: