Hittade en bit 70% Valrohna ikväll så jag provade att göra en variant på min favoritkaka. Den här kakan är ingenting för dem som inte gillar choklad - den smakar mycket choklad :)
100 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
3/4 dl vispgrädde
1/2 tsk vaniljpulver
1 msk whiskey
Smält smöret och rör ner chokladen.
Vispa äggen så fluffigt det går.
Blanda ner chokladsmeten, grädden, vaniljpulvret och whiskeyn.
Häll upp i aluminiumformar, jag brukar göra 12 -14 st.
Grädda i 175 grader i 6-8 min.
Servera med lättvispad grädde.
lördag 7 januari 2012
Kokostosca med dumle, barnens favorit
Den här blev en ny favorit hos barnen:Kaka:
125 g smör
1 ägg
1 dl socker
3,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
8 dumlekolor
Kokostosca:
75 g smör
2 dl socker
1 dl sirap
2 msk mjöl
2 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
Hacka dumlen till småbitar.
Smält smöret och låt svalna.
Vispa ihop ägg och socker.
Rör i resten utom dumlen.
Tryck ut smeten i en liten långpanna och tryck ner dumlen.
Grädda i 200 grader i 5 minuter.
Smält smöret till glasyren.
Rör i socker och sirap och koka upp.
Blanda i resten.
Bred glasyren över kakan och grädda i 200 grader i 10 minuter.
Låt svalna något innan kakan skärs i rutor eller tar ut figurer med kakmått.
Kokostosca, Christers favorit
Det här blev Christers nya favorit:
Kaka:
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
90 g smör
1 tsk bakpulver
Glasyr:
2 dl kokos
1 dl socker
3/4 dl grädde
1/2 dl sirap
40 g smör
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i resten.
Häll i en bakplåtsklädd liten långpanna och grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Smält smöret till glasyren och blanda i resten.
Låt sjuda i 5minuter.
Bred på glasyren och grädda i 200 grader i 10 minuter.
Låt svalna något innan kakan skärs i rutor.
Glasyren hamnade både under och ovanpå kakan, men det fungerar iaf, det blev bara svårt att skära den.
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
90 g smör
1 tsk bakpulver
Glasyr:
2 dl kokos
1 dl socker
3/4 dl grädde
1/2 dl sirap
40 g smör
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i resten.
Häll i en bakplåtsklädd liten långpanna och grädda i 200 grader i ca 15 minuter.
Smält smöret till glasyren och blanda i resten.
Låt sjuda i 5minuter.
Bred på glasyren och grädda i 200 grader i 10 minuter.
Låt svalna något innan kakan skärs i rutor.
Glasyren hamnade både under och ovanpå kakan, men det fungerar iaf, det blev bara svårt att skära den.
Norrbottenskaka
Norrbottenskakan har vi så klart provat att baka:
Kaka:
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl socker
3 1/2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 ägg
Fyllning:
100 g smör
1 1/2 dl socker
3 tsk kanel
3 dl havregryn
Smält smöret och blanda i mjölken.
Vispa ägget med 1/2 dl socker.
Tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljsocker och resten av sockret i smörblandningen.
Rör sist i äggblandningen.
Häll i en liten bakplåtsklädd långpanna och grädda i 175 grader i 10-15 minuter.
Smält smöret till fyllningen och blanda i resten.
Bred på kakan och grädda i 175 grader i 10-15 minuter.
Kaka:
100 g smör
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl socker
3 1/2 dl mjöl
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
1 ägg
Fyllning:
100 g smör
1 1/2 dl socker
3 tsk kanel
3 dl havregryn
Smält smöret och blanda i mjölken.
Vispa ägget med 1/2 dl socker.
Tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljsocker och resten av sockret i smörblandningen.
Rör sist i äggblandningen.
Häll i en liten bakplåtsklädd långpanna och grädda i 175 grader i 10-15 minuter.
Smält smöret till fyllningen och blanda i resten.
Bred på kakan och grädda i 175 grader i 10-15 minuter.
Vinbärsrutor
Här kommer en av mina favoriter:
Botten:
3 äggulor
1 1/2 dl socker
50 g smör
2 msk vatten
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
Vispa äggulor och socker pösigt.
Blanda ihop smör och vatten.
Rör ner i sockersmeten
Blanda i resten.
Vinbärsmaräng:
3 äggvitor
2 dl socker
3dl frysta röda vinbär
Vispa äggvitor och socker till hårt skum.
Vänd försiktigt ner vinbären i marängsmeten.
Bred ut smeten i en långpanna 25 x 35 cm.
Fördela marängen ovanpå och grädda i nedre delen 200 grader i 12-15 min.
Sen brukar jag lägga på ett bakplåtspapper på kakan och fortsätta grädda den tills smeten stannat.
Botten:
3 äggulor
1 1/2 dl socker
50 g smör
2 msk vatten
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
Vispa äggulor och socker pösigt.
Blanda ihop smör och vatten.
Rör ner i sockersmeten
Blanda i resten.
Vinbärsmaräng:
3 äggvitor
2 dl socker
3dl frysta röda vinbär
Vispa äggvitor och socker till hårt skum.
Vänd försiktigt ner vinbären i marängsmeten.
Bred ut smeten i en långpanna 25 x 35 cm.
Fördela marängen ovanpå och grädda i nedre delen 200 grader i 12-15 min.
Sen brukar jag lägga på ett bakplåtspapper på kakan och fortsätta grädda den tills smeten stannat.
Kladdkaka med Maltesers
Den här är riktigt god, men i stället för att servera den som en hel kaka så skär jag den i bitar:
100 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
½ dl ljus sirap
1 dl socker
1 ½ dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl Maltesers
Dela godiset i två delar.
Smält smöret.
Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen.
Rör tills allt är smält.
Vispa ägg, sirap och socker pösigt.
Blanda i allt utom godiset.
Häll smeten i en liten bakplåtsklädd långpanna.
Strö över godiset.
Grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter.
Låt stå kallt ett tag om kakan ska delas i rutor.
100 g smör
100 g mörk choklad
2 ägg
½ dl ljus sirap
1 dl socker
1 ½ dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 ½ dl Maltesers
Dela godiset i två delar.
Smält smöret.
Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen.
Rör tills allt är smält.
Vispa ägg, sirap och socker pösigt.
Blanda i allt utom godiset.
Häll smeten i en liten bakplåtsklädd långpanna.
Strö över godiset.
Grädda i 175 grader i ca 10-15 minuter.
Låt stå kallt ett tag om kakan ska delas i rutor.
Chokladmuffins med vaniljkräm
Muffins:
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
½ dl grädde
½ dl mjölk
3 dl mjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
Vaniljkräm:
2 äggulor
3 dl mjölk
3 msk socker
1 msk potatismjöl
1 vaniljstång
Börja med vaniljkrämen:
Dela vaniljstången och skrapa kärnorna i en kastrull.
Blanda i de övriga ingredienserna och vispa ihop.
Låt sjuda under omrörning tills krämen tjocknar.
Smält smöret.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt grädde och mjölk och blanda sen i de torra ingredienserna.
Rör ner det smälta smöret och fördela smeten i formar.
Spritsa ner vaniljkräm i mitten.
Grädda i 200 grader i 10-15 minuter.
Receptet på vaniljkräm hittade jag på http://sotasaker.com/vaniljkram/
fredag 6 januari 2012
Djävulska chokladbitar
Om man tycker om choklad i mängder så prova den här kakan:
Kaka:
200 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
1 ½ kakao
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
3 dl vatten
Glasyr:
250 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
75 g smör
1. Klä en långpanna med bakplåtspapper
2. Vispa smör och socker pösigt.
3. Tillsätt äggen, ett i taget.
4. Blanda i kakao, vaniljpulver, bakpulver, bikarbonat och salt.
5. Tillsätt vatten och mjöl växelvis.
6. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter (kakan ska vara torr).
7. Låt kakan svalna.
8. Smält chokladen med grädde och smör över vattenbad.
9. Vispa med elvisp.
10. Bred på glasyren på kakan.
11. Ställ in i frysen ett tag.
12. Skär i rutor.
Kaka:
200 g rumsvarmt smör
3 dl socker
3 ägg
1 ½ kakao
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
½ tsk bakpulver
1 ½ tsk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
3 dl vatten
Glasyr:
250 g mörk choklad
1 dl vispgrädde
75 g smör
1. Klä en långpanna med bakplåtspapper
2. Vispa smör och socker pösigt.
3. Tillsätt äggen, ett i taget.
4. Blanda i kakao, vaniljpulver, bakpulver, bikarbonat och salt.
5. Tillsätt vatten och mjöl växelvis.
6. Grädda i 175 grader i 20-30 minuter (kakan ska vara torr).
7. Låt kakan svalna.
8. Smält chokladen med grädde och smör över vattenbad.
9. Vispa med elvisp.
10. Bred på glasyren på kakan.
11. Ställ in i frysen ett tag.
12. Skär i rutor.
Havrekakor med kanel
Det här är en av våra favoriter, enkel att baka och försvinnande goda:

3 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl socker
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
150 g rumsvarmt smör
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt smöret och blanda samman till en deg.
Forma små kulor och lägg på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugn i 175 grader i ca 10-15 minuter.
Smält chokladen och häll i spritspåse.
Spritsa över de svala kakorna.

3 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ dl socker
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
150 g rumsvarmt smör
Blanda de torra ingredienserna.
Tillsätt smöret och blanda samman till en deg.
Forma små kulor och lägg på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugn i 175 grader i ca 10-15 minuter.
Smält chokladen och häll i spritspåse.
Spritsa över de svala kakorna.
Sega havrerutor med choklad
Här kommer ett recept från den gamla bloggen:
Kaka:
125 g smör
½ dl havregryn
2 ½ dl mjöl
½ dl sirap
2 ½ dl socker
½ msk bakpulver
1 ägg
Glasyr :
100 g smör
100 g ljus choklad
½ dl sirap
1 dl havregryn
Smält smöret i en kastrull.
Rör ner övriga ingredienser.
Bred ut smeten i en liten långpanna som är klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader i 15-20 minuter.
Smält smöret till glasyren.
Häll ner chokladen och rör tills allt har smält.
Rör i resten.
Bred glasyren på kakan.
Skär den i rutor när den svalnat lite.
Kaka:
125 g smör
½ dl havregryn
2 ½ dl mjöl
½ dl sirap
2 ½ dl socker
½ msk bakpulver
1 ägg
Glasyr :
100 g smör
100 g ljus choklad
½ dl sirap
1 dl havregryn
Smält smöret i en kastrull.
Rör ner övriga ingredienser.
Bred ut smeten i en liten långpanna som är klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader i 15-20 minuter.
Smält smöret till glasyren.
Häll ner chokladen och rör tills allt har smält.
Rör i resten.
Bred glasyren på kakan.
Skär den i rutor när den svalnat lite.
torsdag 5 januari 2012
Chokladbollar
Idag ville barnen göra chokladbollar. De bjöd in mina morföräldrar så de skulle få lära sig hur man gör :)
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kallt kaffe
Pärlsocker, kokos eller strössel
Blanda ihop allt.
Rulla till bollar.
Rulla i kokos, pärlsocker eller strössel.
1 dl socker
3 dl havregryn
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kallt kaffe
Pärlsocker, kokos eller strössel
Blanda ihop allt.
Rulla till bollar.
Rulla i kokos, pärlsocker eller strössel.
onsdag 4 januari 2012
Chokladpudding utan tillsatt socker
Har snöat in på lättlagade (och mindre söta) desserter den sista tiden - här kommer en till som jag provade att göra idag, alla i familjen gillade den trots att den smakade mycket choklad:
Vispa i vanilj och kakao.
Rör i gelatinbladen.
Häll upp i glas eller portionsskålar.
Låt stå kallt i minst 3 timmar, tills puddingen har stelnat.
Servera med vispad grädde.
3 dl vispgrädde
1 dl vatten
1/2 tsk vaniljpulver
3 msk kakao, gärna Valrhona 100%
4 gelantinblad
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 min.
Koka upp grädde och vatten.1 dl vatten
1/2 tsk vaniljpulver
3 msk kakao, gärna Valrhona 100%
4 gelantinblad
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i 5 min.
Vispa i vanilj och kakao.
Rör i gelatinbladen.
Häll upp i glas eller portionsskålar.
Låt stå kallt i minst 3 timmar, tills puddingen har stelnat.
Servera med vispad grädde.
♫ Kördag ♫
Ni som bor omkring Luleå - ni missar väl inte kördagen med Britta Bergström och Stefan Gunnarsson den 11 februari?!
Mer info finns här:
Mer info finns här:
Hallon- och chokladmousse utan tillsatt socker
Blev sugen på att experimentera idag. Det blev en enkel och god mousse som även barnen gillade:
10 g mörk choklad
2 dl hallon
2 dl vispgrädde
½ tsk vaniljpulver
1 äggula
Vispa grädden och vaniljpulvret hårt.
Vänd ner äggulan.
Tillsätt hallonmoset och sist chokladen.
Spritsa eller klicka upp i glas eller muggar.
Låt stå kallt ett litet tag,
10 g mörk choklad
2 dl hallon
2 dl vispgrädde
½ tsk vaniljpulver
1 äggula
Smält chokladen.
Mosa hallonen.Vispa grädden och vaniljpulvret hårt.
Vänd ner äggulan.
Tillsätt hallonmoset och sist chokladen.
Spritsa eller klicka upp i glas eller muggar.
Låt stå kallt ett litet tag,
tisdag 3 januari 2012
Ny blogg, gamla recept
Som ni kanske har märkt så dyker det upp ganska många "gamla" recept från den förra bloggen. Snart så kommer det att komma nya, men tills vidare får ni hålla tillgodo med de jag har lagt upp.
Rosa åkerbärskaka till Isabelle
Vår dotter gillar rosa så jag provade att baka en rosa åkerbärskaka.

Kaka:50 g smör
3/4 dl mjölk
1 ägg
1 1/2 dl socker
2 1/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ca 1 dl åkerbär
Glasyr:25 g smör
2 dl florsocker
ca 1/2 dl åkerbär
Dekoration:Strössel
Smält smöret och rör ner mjölken.
Låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljpulver.
Rör i smöret och häll sist i mosade åkerbär.
Vispa ihop.
Bred ut i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader i 15-20 minuter.
Smält smöret till glasyren.
Rör i florsocker och mosade åkerbär.
Bred glasyren på kakan och strö på strössel.
Låt svalna och skär i rutor.

Kaka:50 g smör
3/4 dl mjölk
1 ägg
1 1/2 dl socker
2 1/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ca 1 dl åkerbär
Glasyr:25 g smör
2 dl florsocker
ca 1/2 dl åkerbär
Dekoration:Strössel
Smält smöret och rör ner mjölken.
Låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i mjöl, bakpulver och vaniljpulver.
Rör i smöret och häll sist i mosade åkerbär.
Vispa ihop.
Bred ut i en liten långpanna klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 175 grader i 15-20 minuter.
Smält smöret till glasyren.
Rör i florsocker och mosade åkerbär.
Bred glasyren på kakan och strö på strössel.
Låt svalna och skär i rutor.
Morotskaka
Jag och Anton bakade en morotskaka, den här varianten blev det:

3 ägg
3 dl socker
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
3 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
1 tsk kardemumma
Lite salt
3 dl mjöl
1 ½ dl rapsolja
4 ½ dl rivna morötter
1. Riv morötterna.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Vispa ner allt förutom olja och morötter.
4. Vispa ner olja och morötter.
5. Häll upp i en bakplåtsklädd liten långpanna.
6. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i 55 minuter.
7. Låt svalna.
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
100 g philadelphiaost
1. Vispa allt mjukt och krämigt.
2. Bred på den svala kakan.

3 ägg
3 dl socker
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
3 tsk bakpulver
1 ½ tsk kanel
1 tsk kardemumma
Lite salt
3 dl mjöl
1 ½ dl rapsolja
4 ½ dl rivna morötter
1. Riv morötterna.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Vispa ner allt förutom olja och morötter.
4. Vispa ner olja och morötter.
5. Häll upp i en bakplåtsklädd liten långpanna.
6. Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i 55 minuter.
7. Låt svalna.
60 g mjukt smör
4 dl florsocker
½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
100 g philadelphiaost
1. Vispa allt mjukt och krämigt.
2. Bred på den svala kakan.
En kaka till mamma
Kaka:
50 g smör
3/4 dl mjölk
1 1/2 dl socker
2 1/4 dl mjöl
1 tsk bakpulver¨
1 tsk vaniljpulver
Glasyr:
25 g smör
2 1/2 dl florsocker
1/2 msk vatten
Smält smöret och blanda i mjölken.
Låt svalna.
Vispa under tiden ägget och sockert pösigt.
Blanda i resten.
Bred ut i en liten bakplåtsklädd långpanna och grädda i 175 grader i 15-20 minuter.
Smält smöret till glasyren och blanda i resten.
Bred över kakan och dekorerar med strössel.
Skär i bitar.
Plopprutor
Goda, småsega chokladrutor med Plopp i!
225 g smör 5 ägg
3 dl socker
5 dl mjöl
1 ½ dl kakao
ca 100 g Plopp
Smält smöret och låt svalna.
Hacka godiset grovt.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i mjöl, kakao och sist smöret.
Häll smeten i en liten ugnsform som är klädd med bakplåtspapper.
Tryck ner godisbitarna och grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Låt svalna och skär i rutor.
Jordgubbsrutor

250 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
4 dl hackade jordgubbar
100 g vit choklad
Smält smöret och låt svalna.
Hacka choklad och jordgubbar.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda i vaniljsocker, bakpulver och mjöl.
Tillsätt smöret.
Vänd ner choklad och jordgubbar.
Häll i en bakplåtsklädd liten långpanna.
Grädda i 175 grader i 40-50 minuter.
Ge-bort-kakor
Ett av höstens inlägg från den gamla bloggen:
Varje månad har bloggen http://sotasaker.com ett nytt tema - den här gången var det Ge bort. Spännande tyckte vi så vi gjorde så här och gav till våra grannar (som gillar traktorer och prinsessor)
Läs mer >>
Isabelle å Antons je båt kakor
Deg4 dl vetemjöl
200 g smör
1/2 dl såkr
1 eggula
Glasyr Florsåkr
Vatn
Peparmintsesens
Blanda alt. Kavla ut degn.
Ta ut kakor med fina måt.
Greda i 175 gradr i 5-10 minutr.
Blanda glasyrn å slinga på kakorna.
Strö på ströslet.
Varje månad har bloggen http://sotasaker.com ett nytt tema - den här gången var det Ge bort. Spännande tyckte vi så vi gjorde så här och gav till våra grannar (som gillar traktorer och prinsessor)
Läs mer >>Isabelle å Antons je båt kakor
Deg4 dl vetemjöl
200 g smör
1/2 dl såkr
1 eggula
Glasyr Florsåkr
Vatn
Peparmintsesens
Blanda alt. Kavla ut degn.
Ta ut kakor med fina måt.
Greda i 175 gradr i 5-10 minutr.
Blanda glasyrn å slinga på kakorna.
Strö på ströslet.
Moccarutor
225 g smör
3 ägg
4 1/2 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk kakao
6 3/4 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 1/4 dl mjölk
(100 g hackad choklad, vit, ljus eller mörk - eller blandat)
Glasyr
150 g smör
2-4 msk kallt kaffe
2 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
7 dl florsocker
Strössel eller kokosflingor
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och smöret.
Häll smeten i en smord och bröad långpanna (eller en bakplåtsklädd långpanna).
Strö över den hackade chokladen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter.
Låt kakan svalna.
Smält smöret till glasyren.
Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.
Bred glasyren på kakan och strö på kokos.
Skär kakan i rutor.
3 ägg
4 1/2 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk kakao
6 3/4 dl mjöl
3 tsk bakpulver
2 1/4 dl mjölk
(100 g hackad choklad, vit, ljus eller mörk - eller blandat)
Glasyr
150 g smör
2-4 msk kallt kaffe
2 msk kakao
4 tsk vaniljsocker
7 dl florsocker
Strössel eller kokosflingor
Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och smöret.
Häll smeten i en smord och bröad långpanna (eller en bakplåtsklädd långpanna).
Strö över den hackade chokladen.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter.
Låt kakan svalna.
Smält smöret till glasyren.
Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning.
Bred glasyren på kakan och strö på kokos.
Skär kakan i rutor.
Chokladbitar med smörkräm
Botten:
3 ägg
3 dl strösocker
150 g smör
1 ½ dl vatten
2 ½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
100 g choklad
10 smarties
Smörkräm:
150g rumsvarmt smör
1 äggula
1 ½ dl florsocker
Glasyr:
150 g choklad
½ msk rapsolja
Vispa ägg och socker pösigt.
Smält smöret och blanda i vattnet. Låt koka upp.
Rör ner de torra ingredienserna växelvis med smörvattnet i äggsmeten.
Fyll två formar klädda med bakplåtspapper/smörade och bröade (jag tog en liten långpanna och en rund bakform).
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Låt svalna.
Rör ingredienserna till smörkrämen smidig med hjälp av elvisp.Bred smörkrämen på den kalla kakan.
Skär kakan i bitar.
Pensla sidorna och toppen med smält choklad blandat med olja.
Låt stelna.
![]() |
| Kokostosca |
Toscabitar med choklad
Dessa gjorde jag tidigare i vintras. Receptet på botten finns här:

Toscatopping:
75 g smör
2 dl socker
1 dl sirap
2 msk mjöl
2 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
Dekoration:
150 g choklad
1/2 msk rapsolja
Smält smöret till glasyren.
Rör i socker och sirap och koka upp.
Blanda i resten.
Bred glasyren över kakan och grädda i 200 grader i 10 minuter.
Skär kakan i bitar.
Låt svalna.
Smält chokladen och rör ner oljan.
Doppa eller pensla sidorna och toppen med choklad.
Låt stelna.

Toscatopping:
75 g smör
2 dl socker
1 dl sirap
2 msk mjöl
2 dl kokosflingor
1 tsk vaniljsocker
Dekoration:
150 g choklad
1/2 msk rapsolja
Smält smöret till glasyren.
Rör i socker och sirap och koka upp.
Blanda i resten.
Bred glasyren över kakan och grädda i 200 grader i 10 minuter.
Skär kakan i bitar.
Låt svalna.
Smält chokladen och rör ner oljan.
Doppa eller pensla sidorna och toppen med choklad.
Låt stelna.
Bananofféekaka

10 digestivekex
50-60 g smör
1/2 - 3/4 burk kondenserad mjölk
1 banan
2 dl grädde
Låt burken med kondenserade mjölken sjuda under vatten i tre timmar. Låt svalna.
Smält smöret. Krossa kexen och häll över smöret. Tryck ut degen i en form och ställ svalt ett tag.
Bred ut kolan i pajskalet och ställ svalt.
Skiva bananen och lägg på kolafyllningen. Vispa grädde och spritsa ut på kakan.


måndag 2 januari 2012
Chokladbröd
Det blev lite kvällsbakning med barnen idag - chokladbröd:
100 g smör
1 dl florsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 msk kakao
ca 50g mörk eller ljus choklad
Rör ihop smör och florsocker.
Sikta ner mjöl och kakaopulver.
Arbeta ihop till en deg.
Rulla degen till fingertjocka längder.
Skär degen i bitar.
Lägg dem på bakplåtspapper.
Grädda i ugn, 200 grader i ca 6-10 minuter beroende på storleken.
Låt kakorna svalna.
Smält chokladen och doppa ena änden av kakorna i chokladen.
100 g smör
1 dl florsocker
2 ½ dl vetemjöl
1 msk kakao
ca 50g mörk eller ljus choklad
Rör ihop smör och florsocker.
Sikta ner mjöl och kakaopulver.
Arbeta ihop till en deg.
Rulla degen till fingertjocka längder.
Skär degen i bitar.
Lägg dem på bakplåtspapper.
Grädda i ugn, 200 grader i ca 6-10 minuter beroende på storleken.
Låt kakorna svalna.
Smält chokladen och doppa ena änden av kakorna i chokladen.
Rocky road utan nötter
Provade mig fram till en variant av Rocky road utan nötter, så här blev det tillsist:
200 g choklad
8 Mariekex
6 Dumlebitar
4 marsmallows
Bryta kexen i bitar och klipp dumlen och marsmallowsen till mindre bitar. Smält chokladen och blanda allt. Häll i en bakplåtsklädd brödform. Ställ i kylen för att stelna och skär sen i bitar.

200 g choklad
8 Mariekex
6 Dumlebitar
4 marsmallows
Bryta kexen i bitar och klipp dumlen och marsmallowsen till mindre bitar. Smält chokladen och blanda allt. Häll i en bakplåtsklädd brödform. Ställ i kylen för att stelna och skär sen i bitar.






